Danie główne

Pyzy (kluski na parze) z sosem pieczarkowym

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

500g pieczarek
1 duża cebula
3 czubate łyżeczki mąki pszennej
250ml mleka
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól
Pieprz
Masło
Pyzy (kluski na parze)

Przepis podstawowy

1

Umieszczamy mieszadło uniwersalne w Kenwood. Do misy dodajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i szczyptę soli. Opuszczamy ramię robota. Ustawiamy temperaturę na 110 stopni oraz mieszanie na co 30 sekund. Czekamy aż cebula się zeszkli.

2

Myjemy pieczarki i kroimy na 4 części. Pokrojone pieczarki wrzucamy do cebuli i dusimy przez 20-30 minut. Sos powinien delikatnie się gotować, jak mówi moja babcia sobie "pykać". W tym celu możemy zmniejszyć temperaturę w robocie do 99-98 stopni

3

W szklance przygotowujemy mleko do którego dodajemy (najlepiej przesypaną przez sitko) mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie wymieszane mleko dodajemy do sosu, zagotowujemy i dusimy, jak wcześniej przez 10-15minut. Sos mamy gotowy :)

4

Z rodziną najczęściej jemy ten sos z pyzami (kluskami na parze). Można poszukać przepisu i zrobić samemu, lub kupić gotowe i zrobić zgodnie z przepisem na opakowaniu.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.