Danie główne
Prosty przepis – sos pieczarkowy
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Montujemy mieszadło uniwersalne. Do misy dodajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i odrobinę solimy. Ustawiamy temperaturę 110 stopni i obroty mieszadła na co 20 sekund. Czekamy aż cebula się zeszkli.
2
Myjemy pieczarki i kroimy na 4 części. Pokrojone pieczarki wrzucamy do cebuli i dusimy przez 15-20 minut. Ustawiamy temperaturę na 101 stopni.
3
W szklance przygotowujemy mleko do którego dodajemy (najlepiej przesypaną przez sitko) mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek i dodajemy do sosu. Czekamy aż się zagotuje i dusimy przez 10-15minut. Sos gotowy :)
4
Proponuję jeść sos z pyzami lub kluskami śląskimi Smacznego :)