Danie główne

Prosty przepis – sos pieczarkowy

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

500g pieczarek 
1 duża cebula 
1 duża łyżka masła
3 czubate łyżeczki mąki pszennej 
250ml mleka
¼ małej łyżeczki gałki muszkatołowej 
Sól 
Pieprz
Pyzy (kluski na parze) lub kluski śląskie

Przepis podstawowy

1

Montujemy mieszadło uniwersalne. Do misy dodajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę i odrobinę solimy. Ustawiamy temperaturę 110 stopni i obroty mieszadła na co 20 sekund. Czekamy aż cebula się zeszkli.

2

Myjemy pieczarki i kroimy na 4 części. Pokrojone pieczarki wrzucamy do cebuli i dusimy przez 15-20 minut. Ustawiamy temperaturę na 101 stopni.

3

W szklance przygotowujemy mleko do którego dodajemy (najlepiej przesypaną przez sitko) mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy aby nie było grudek i dodajemy do sosu. Czekamy aż się zagotuje i dusimy przez 10-15minut. Sos gotowy :)

4

Proponuję jeść sos z pyzami lub kluskami śląskimi Smacznego :)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.