Przystawka
Paluchy krucho-drożdżowe
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, łyżki mąki i łyżki wody. Poczekać 10-15 min aż drożdże zaczną pracować.
2
Mąkę połączyć z posiekanym masłem, żółtkiem, jogurtem, rozczynem i solą. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia.
3
Odrywać po kawałku ciasta i na stolnicy formować paluszki grubości ok. 1 cm. Układać na blasze na papierze do pieczenia. Paluchy posmarować rozbełtanym białkiem i posypać kminkiem.
4
Piec 12-15 min w 200 st.C na środkowym poziomie. Smacznego.