• Paluchy krucho-drożdżowe

Przystawka

Paluchy krucho-drożdżowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki (np. pszenna i żytnia razowa)
150 g masła
3 łyżeczki soli
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
1 jogurt naturalny (200 g)
Kminek lub zioła do obsypania

Przepis podstawowy

1

Przygotować rozczyn z drożdży, cukru, łyżki mąki i łyżki wody. Poczekać 10-15 min aż drożdże zaczną pracować.

2

Mąkę połączyć z posiekanym masłem, żółtkiem, jogurtem, rozczynem i solą. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na ok. 20 min do wyrośnięcia.

3

Odrywać po kawałku ciasta i na stolnicy formować paluszki grubości ok. 1 cm. Układać na blasze na papierze do pieczenia. Paluchy posmarować rozbełtanym białkiem i posypać kminkiem.

4

Piec 12-15 min w 200 st.C na środkowym poziomie. Smacznego.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.