• Zupa z soczewicą, jarmużem i kiełbasą

Zupa

Zupa z soczewicą, jarmużem i kiełbasą

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

1 łyżka oleju
1 łyża masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki slodkiej papryki
200 g kielbasy
½ szklanki czerwonej soczewicy
5 ziemniaków
100 g jarmużu
500 ml passaty pomidorowej
sol, pieprz do smaku
½ lyżeczki cukru
natka pietruszki

Przepis podstawowy

1

Cebulę pokroić w kawałki, czosnek posiekać, marchewkę pokroić w kostkę.

2.

W ramieniu robota zamontować mieszadło elastyczne, Do misy dodać masło i olej, ustawić temperaturę na 140 stopni, poczekać aż się rozgrzeje.
Dodać cebulę, czosnek i marchewką i smażyć ok 4 minu. Dodać obie papryki i kiełbasę, smażyć kolejne 3-4 minuty.

3

Zmniejszyć temperaturę do 100 stopni, ustawić opóźnienie mieszania na 8, zalać 1 i 1/2 litra wody, dodać wyplukaną soczewicę, gotować 10 minut.

Ziemniaki pokroić w kostkę, jarmuż posiekać lekko - dodać do zupy, posolić zupę i gotować aż ziemniaki zmiękną, ok 15 minut.

4

Dodać passtę oraz nieco wody. Gotować 10 minut, doprawić solą i pieprzem oraz cukrem. Podawać posypane natką pietruszki. 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.