• Buraczkowe brownie - bez glutenu i bez cukru !

Deser

Buraczkowe brownie - bez glutenu i bez cukru !

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

270 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
340 g ugotowanych i obranych buraków
1 dojrzały banan
300 ml oleju rzepakowego
5 jajek (rozmiar M)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g kakao
150 g erytrolu
szczypta ziarenek wanilii
szczypta soli

Przepis podstawowy

1

Ugotowane i obrane buraki pokrój na mniejsze kawałki, przełoż do blendera kielichowego, dodaj olej, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4. Zbenduj dokładnie na gładką masę.

2

W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. W misie robota umieść mąkę, proszek do pieczenia, kakao, erytrol, wanilię i szczyptę soli. Uruchom robot ustawiajac prędkość 1. Mieszaj 30 sekund. Przełóż do osobnego pojemnika

3

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Masę buraczaną przełóż do misy robota, uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 3, dodawaj stopniowo po jednym jajku. Zmniejsz obroty robota i dodawaj powoli suche składniki. Mieszaj krótko, tylko do momentu połączenia się składników (żeby się ciasto nie napowietrzyło)

4

Przełóż do formy (moja na zdjęciu 24x24)

5

Wsadż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 1 godz. Wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki. Pozostaw na 30 min do ostygnięcia.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.