• Letnie ciasto jogurtowe z patelni

Deser

Letnie ciasto jogurtowe z patelni

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

3 duże jajka
180 g cukru kryształu
250 ml jogurtu greckiego
120 ml oleju
Kilka kropel ekstraktu waniliowego
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 garści owoców sezonowych
Cukier puder do dekoracji

Przepis podstawowy

1

Żółtka oddzielamy od białek, umieśc w misie robota

2

W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. Uruchom robot ustawiając prędkośc 3, żółtka ucieraj z cukrem na puch.

3

Dodaj jogurt, olej, kilka kropel ekstraktu z wanilii, mieszaj kolejne 20 sekund

4

Teraz wsypu mąkę razem z proszkiem do pieczenia i nadal mieszaj. Całość przelej do sobnej misy

5

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Białka jaj przelej do misy. Uruvhom robot ustawiając prędkość pracy w poz 5. Ubij pianę z białek. Następnie delikatnie wymieszaj ją z ciastem

6

Umyte i osuszone owoce oprósz mąką, dodaj do ciasta i mieszaj delikatnie łyżką

7

Patelnię o średnicy 24cm natłuść, spód wyóż krążkiem papieru i wylej na nią ciasto

8

Nakryj szczelnie pokrywką bez otworu i smażymy na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. Gdy jest już prawie suche na wierzchu obróć je na drugą stronę na jeszcze ok. 10 minut.

9

Odstaw do wystygnięcia, przed podaniem posyp cukrem pudrem

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.