Deser
Letnie ciasto jogurtowe z patelni
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Żółtka oddzielamy od białek, umieśc w misie robota
2
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. Uruchom robot ustawiając prędkośc 3, żółtka ucieraj z cukrem na puch.
3
Dodaj jogurt, olej, kilka kropel ekstraktu z wanilii, mieszaj kolejne 20 sekund
4
Teraz wsypu mąkę razem z proszkiem do pieczenia i nadal mieszaj. Całość przelej do sobnej misy
5
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Białka jaj przelej do misy. Uruvhom robot ustawiając prędkość pracy w poz 5. Ubij pianę z białek. Następnie delikatnie wymieszaj ją z ciastem
6
Umyte i osuszone owoce oprósz mąką, dodaj do ciasta i mieszaj delikatnie łyżką
7
Patelnię o średnicy 24cm natłuść, spód wyóż krążkiem papieru i wylej na nią ciasto
8
Nakryj szczelnie pokrywką bez otworu i smażymy na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. Gdy jest już prawie suche na wierzchu obróć je na drugą stronę na jeszcze ok. 10 minut.
9
Odstaw do wystygnięcia, przed podaniem posyp cukrem pudrem