Przystawka
Chleb wiejski
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
1) zakwas wyjmujemy z lodówki i czekamy na jego samoistne ogrzanie do temperatury pokojowej (2-3 godz) Ja to robię po południ około 18,00 2) do zakwasu dodajemy 75 gramów mąki żytniej i 75 gramów wody w temperaturze pokojowej. Odstawiamy na 12 godzin (jak jest cieplej to na krocej jak zimno na dłużej ale lepiej nie przekraczać znacznie tego czasu) 3) 120 gram uzyskanego zakwasu odkladamy do np małej miski. dodajemy do niej 150 gram mąki i 150 gram wody mieszamy czymkolwiek (łyżką palcem patykiem) i zostawiamy na kolejne maksymalnie 12 godzin. Niewykorzystaną czesć zakwasu wkładamy do lodówki. Uwaga podobno zakwasu nie powinno się szczelnie zmykać podczas przechowywania. Tu można robić eksperymenty z różnymi mąkami ja dodaję zwykłą pszenną. 4) 400 gram tego co mamy w misce wkładamy do większej misy lub do robota dodajemy 230 - 250 gram wody, 500 gram mąki pszennej i 16 g soli - jakiejkolwiek. Tu można dać mniej mąki i zastąpić ją czymkolwiek innym nasionami itp. Proponuje zaczynać z mniejszą ilością wody 230 ml - bedzie łatwiej na pożniejszym etapie. Ciasto wyrabiamy 15 min lub w robocie 8-10 min. Zostawiamy w misce, wpakowanej do torebki foliowej, przez 3 godziny. 5) na posypany cienko mąką blat wylewamy delikatnie ciasto z miski. wierzch ciasta oprószamy mąką. zostawiamy na 5 - 10 min żeby uszkodzenia ciasta po wylaniu się zaleczyły i delikatnie ciasto naciągamy i zwijamy w bochenek. Na tym etapie pomocny jest skrobak silikonowy albo cienki drewniany a ręce warto zwilżyć oliwą. 6)Bochenek pakujemy do koszyka lub miski lub durszlaka wyłożonego ścierką posypaną grubo mąką. Góra bochenka idzie na dno koszyka.Przyprawy typu kminek lub czarnuszka lub cokolwiek dajemy na spod koszyka lub na górę ciasta po włożeniu do koszyka lub jakkolwiel inaczej. Posypujemy mąką, wsadzamy do torebki i zostawiamy na 1 - max 2 godziny na blacie lub na 10 - max 16 godz do lodówki. 7) nagrzewamy piekarnik do 230 stopni Bochenek wkładamy delikatnie do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Nacinamy żyletką na głębokość około 1 cm. i wsadzamy z przykrywką do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokruwkę i pieczemy jeszcze 10 -15 min. do ładnego koloru 8) wyjety z piekarnika bochenek wyrzucamy z naczynia na kratkę. Podobno trzeba czekać aż ostygnie. Jeżeli skórka wyszła zbyt twarda to można gorący chleb spryskać wodą