• Chleb wiejski

Przystawka

Chleb wiejski

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Mąka żytnia
Mąka pszenna
Woda
Sól
Zakwas

Przepis podstawowy

1

1)  zakwas wyjmujemy z lodówki i czekamy na jego samoistne ogrzanie do temperatury pokojowej (2-3 godz) Ja to robię po południ około 18,00 2)  do  zakwasu  dodajemy  75  gramów  mąki żytniej i 75 gramów wody w temperaturze  pokojowej.  Odstawiamy na 12 godzin (jak jest  cieplej  to  na  krocej  jak  zimno  na  dłużej  ale  lepiej nie przekraczać znacznie tego czasu) 3)  120  gram  uzyskanego zakwasu odkladamy do np małej miski. dodajemy   do   niej   150   gram   mąki   i  150  gram  wody mieszamy czymkolwiek   (łyżką   palcem   patykiem)   i  zostawiamy  na  kolejne maksymalnie  12  godzin.  Niewykorzystaną  czesć  zakwasu  wkładamy do lodówki.  Uwaga  podobno  zakwasu  nie  powinno  się  szczelnie zmykać podczas  przechowywania.  Tu można robić eksperymenty z różnymi mąkami ja dodaję zwykłą pszenną. 4)  400  gram  tego  co  mamy w misce wkładamy do większej misy lub do robota  dodajemy  230  - 250 gram wody, 500 gram mąki pszennej  i 16 g soli   -  jakiejkolwiek.  Tu  można  dać  mniej  mąki  i  zastąpić  ją czymkolwiek innym nasionami itp. Proponuje zaczynać z mniejszą ilością wody  230  ml - bedzie łatwiej na pożniejszym etapie. Ciasto wyrabiamy 15  min  lub  w  robocie  8-10  min.  Zostawiamy w misce, wpakowanej do torebki foliowej, przez 3 godziny. 5)  na  posypany  cienko mąką blat wylewamy delikatnie ciasto z miski. wierzch  ciasta  oprószamy  mąką.  zostawiamy  na  5  -  10  min  żeby uszkodzenia  ciasta  po  wylaniu  się  zaleczyły  i  delikatnie ciasto naciągamy  i  zwijamy  w  bochenek. Na tym etapie pomocny jest skrobak silikonowy albo cienki drewniany a ręce warto zwilżyć oliwą. 6)Bochenek  pakujemy  do  koszyka  lub  miski lub durszlaka wyłożonego ścierką  posypaną  grubo  mąką.  Góra  bochenka  idzie na dno koszyka.Przyprawy typu kminek lub  czarnuszka  lub  cokolwiek  dajemy  na  spod koszyka lub na górę ciasta po włożeniu do koszyka lub jakkolwiel inaczej. Posypujemy mąką, wsadzamy do torebki i zostawiamy na 1 - max 2 godziny na  blacie  lub na 10 - max 16 godz do lodówki. 7) nagrzewamy piekarnik do 230 stopni Bochenek wkładamy delikatnie do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Nacinamy  żyletką na głębokość około 1 cm. i wsadzamy z przykrywką do piekarnika  na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokruwkę i pieczemy jeszcze 10 -15 min. do ładnego koloru 8)  wyjety  z  piekarnika  bochenek  wyrzucamy  z naczynia na kratkę. Podobno  trzeba  czekać aż ostygnie. Jeżeli skórka wyszła zbyt twarda to można gorący chleb spryskać wodą

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.