Przystawka
chleb bezglutenowy gryczano-ryżowy
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- blender
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Zmielić składniki, których nie mamy w postaci mąki (ja mielę kaszę gryczaną w blenderze, a ziarna siemienia w młynku uniwersalnym). Wszystkie składniki wrzucić do misy robota i dokładnie wyrobić, stopniowo dodając ciepłą wodę. Ciasto powinno być dość rzadkie (nabierze konsystencji w procesie fermentacji z zakwasem)
2
Odłożyć 200 gram zakwasu na kolejny chleb.
3
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą bezglutenową foremki. Na tym etapie można chleb posypać makiem lub innymi ziarnami. Masy nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości.
4
Ciasto przykryć folią do pieczenia (ale tak, by docierało powietrze) i odstawić do wyrośnięcia na 8-10 godzin.
5
Zdjąć folię, naciąć chleb głęboko wzdłuż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na 20 minut (program grzanie góra - dół). Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40 minut.
6
Chleb wyjąć z pieca, wyłożyć z foremek i studzić na kratce.
7
Po pokrojeniu na kromki chleb można mrozić.