Deser
crostata - włoska tarta z owocami
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Morele umyj, pozbaw pestek, umieść w misie robota. Dodaj brązowy cukier oraz sok z cytryny.
misę robota zamontuj w podstawie.
2.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne.
3.
Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozyję minimum, temperaturę na 140 stopni C. oraz opóżnienie 10 sekundwe.
Smaż morele przez 5 minut, następnie odstaw w chłodne miejsce
4.
Składniki ciasta umieśc w misie, w ramieniu robota zamontuj mieszadło "K", opuść ramię i uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 2
mieszaj ciasto przez około 2-3 minuty, następnie przełóż do foliowego worka i wstaw do lodówki na 30 minut
5.
Po wskazanym czasie, ciasto odziel na dwie częeści większą i mniejszę, większą część rozwałkuj i przenieś na natłuszczoną i podsypaną mąką blaszkę do tarty.
Wystające brzegi zetnij nożem.
6.
na ciasto wylej przygotowaną wcześniej konfiturę morelową.
7.
Pozostałą częśc ciasta rozwałkuj wytnij paski okoł 1-2 cm szerokości. Paski ułóż naprzemiennie na cieście.
8.
Crostatę wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i piecz 45 minut w temeraturze 180 stopni C.