• crostata - włoska tarta z owocami
  • crostata - włoska tarta z owocami
  • crostata - włoska tarta z owocami

Deser

crostata - włoska tarta z owocami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

200g mąki pszennej
100g mąki orkiszowej
150g zimnego masła
3 żółtka
70g cukru pudru
skórka starta z połowy cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis podstawowy

1.
Morele umyj, pozbaw pestek, umieść w misie robota. Dodaj brązowy cukier oraz sok z cytryny.
misę robota zamontuj w podstawie.
2.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne.
3.
Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozyję minimum, temperaturę na 140 stopni C. oraz opóżnienie 10 sekundwe.
Smaż morele przez 5 minut, następnie odstaw w chłodne miejsce
4.
Składniki ciasta umieśc w misie, w ramieniu robota zamontuj mieszadło "K", opuść ramię i uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 2
mieszaj ciasto przez około 2-3 minuty, następnie przełóż do foliowego worka i wstaw do lodówki na 30 minut
5.
Po wskazanym czasie, ciasto odziel na dwie częeści większą i mniejszę, większą część rozwałkuj i przenieś na natłuszczoną i podsypaną mąką blaszkę do tarty.
Wystające brzegi zetnij nożem.
6.
na ciasto wylej przygotowaną wcześniej konfiturę morelową.
7.
Pozostałą częśc ciasta rozwałkuj wytnij paski okoł 1-2 cm szerokości. Paski ułóż naprzemiennie na cieście.
8.
Crostatę wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i piecz 45 minut w temeraturze 180 stopni C.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.