• galette - tarta rustykalna z wiśniami
  • galette - tarta rustykalna z wiśniami
  • galette - tarta rustykalna z wiśniami

Deser

galette - tarta rustykalna z wiśniami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej (405)
150 g zimnego masła
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
50 ml zimnej śmietany 18%
750 ml mleka
2 budynie waniliowe
300 g wiśni

Przepis podstawowy

1.
przygotuj budyń. Wykorzystaj dwa opakowania suchych składników na 750 ml mleka, tak, by budyń był gęsty. Odstaw do wychłodzenia.
2.
W ramieniu robota zamontuj mieszado "K"
skadniki ciasta, przesyp do misy robota. Opuść jego ramię a nastenie ustaw redkość pracy w pozycję 2. Zagniataj ciasto przez 2 minuty.
Następnie umieśc w worku foliowym i wstaw do lodówki na 45 minut.
5.
Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj i przenieś na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką blachę.
6.
Na środku wyłóż budyń oraz wiśnie, brzegi ciasta zawiń do środka "na zakłądkę"
7.
Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. i piecz 30-40 minut

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.