Przystawka
krakowskie obwarzanki
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Drożdże umieśc w misie. Zalej je letnim mlekiem i letnią wodą. Dodaj 2 łyżi mąki i odstaw na 20 min.
2.
Mąkę przesiej do rozczynu,dodaję masło. W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1. Ciasto zagniataj przez 6 minut.
3.
odstaw ciasto, niech rośnie do podwojenia swojej objętości ( około 40 minut)
4.
Ciasto wyjmij i pokrój na kawałki.
5.
Każdy kawałek uformuj na kształt podłużnego wałka.
Tak uformowane ciasto złóż na pół poczym zapleć prosty warkocz. Końce warkocza połącz ze sobą tak by powstał dobrze znany kształt.
6.
Obwarzanki obwarzaj we wrzątku z dodatkiem sody oczyszczonej i cukru. Po 1 minucie, wyjmij ciasto z wody i ułóż obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7.
Krążki posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp solą.
8.
Tak przygotowane piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.