• krakowskie obwarzanki
  • krakowskie obwarzanki
  • krakowskie obwarzanki

Przystawka

krakowskie obwarzanki

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

sól gruboziarnista
80 g masła
100 ml wody gazowanej
100 ml ciepłego mleka
50 g drożdży
500 g mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
50g cukru

Przepis podstawowy


1.
Drożdże umieśc w misie. Zalej je letnim mlekiem i letnią wodą. Dodaj 2 łyżi mąki i odstaw na 20 min.
2.
Mąkę przesiej do rozczynu,dodaję masło. W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1. Ciasto zagniataj przez 6 minut.
3.
odstaw ciasto, niech rośnie do podwojenia swojej objętości ( około 40 minut)
4.
Ciasto wyjmij i pokrój na kawałki.
5.
Każdy kawałek uformuj na kształt podłużnego wałka.
Tak uformowane ciasto złóż na pół poczym zapleć prosty warkocz. Końce warkocza połącz ze sobą tak by powstał dobrze znany kształt.
6.
Obwarzanki obwarzaj we wrzątku z dodatkiem sody oczyszczonej i cukru. Po 1 minucie, wyjmij ciasto z wody i ułóż obwarzanki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

7.
Krążki posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp solą.
8.
Tak przygotowane piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.