Deser
rogaliki półkruche
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. W misie robota umieść ciepłe mleko, szczyptę cukru i drożdże. Dodaj 2 łyżki mąki. Uruchom robot, ustawiając prędkość pracy w poz.2, wymieszaj składniki, przelej do osobnej miski, przykryj misę ściereczką i odstaw na 25 minut do wyrośnięcia.
2.
W misie robota umieść żołtka. Utrzyj z cukrem pudrem, ustawiając prędkośc pracy robota w poz. 2. Do żółtek stopniowo dodawaj miękkie masło. Wlej drożdże, dodaj makę i miąższ z wanilii.
3.
Zamień mieszadło elastyczne na hak do ciasta. Robot uruchom ustawiając pokrętło pracy w pozycję 1. Ciasto wyrabiaj przez około 5 minut, następnie owiń folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
4.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Z ciasta uformuj 3 kulki. Rozwałkuj je na około 5-7 mm placki, podsypując lekko mąką.
5.
Każdy placek pokrój na 6-8 trójkątów. Przy szerszej części trójkąta ułóż po łyżeczce marmolady lub twarogu wymieszanego z cukrem i biakiem.
Zwijaj rogaliki zaczynając od szerszego końca.
6.
Rogaliki przełóż na blaszkę obsypaną mąka i piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.