• rogaliki półkruche
  • rogaliki półkruche
  • rogaliki półkruche
  • rogaliki półkruche
  • rogaliki półkruche

Deser

rogaliki półkruche

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

100 g miękkiego masła
250 g mąki pszennej
125 ml ciepłego mleka
14 g suchych drożdży
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
miąższ z 1 laski wanilii

Przepis podstawowy

1.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. W misie robota umieść ciepłe mleko, szczyptę cukru i drożdże. Dodaj 2 łyżki mąki. Uruchom robot, ustawiając prędkość pracy w poz.2, wymieszaj składniki, przelej do osobnej miski, przykryj misę ściereczką i odstaw na 25 minut do wyrośnięcia.
2.
W misie robota umieść żołtka. Utrzyj z cukrem pudrem, ustawiając prędkośc pracy robota w poz. 2. Do żółtek stopniowo dodawaj miękkie masło. Wlej drożdże, dodaj makę i miąższ z wanilii.
3.
Zamień mieszadło elastyczne na hak do ciasta. Robot uruchom ustawiając pokrętło pracy w pozycję 1. Ciasto wyrabiaj przez około 5 minut, następnie owiń folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
4.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Z ciasta uformuj 3 kulki. Rozwałkuj je na około 5-7 mm placki, podsypując lekko mąką.
5.
Każdy placek pokrój na 6-8 trójkątów. Przy szerszej części trójkąta ułóż po łyżeczce marmolady lub twarogu wymieszanego z cukrem i biakiem.
Zwijaj rogaliki zaczynając od szerszego końca.
6.
Rogaliki przełóż na blaszkę obsypaną mąka i piecz około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.