Danie główne
szarpanka wieprzowa w cieście
- Z mięsem
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- wałkowarka do makaronu
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Łopatkę podziel, obsyp przyprawami oraz solą peklową. Zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 12h
2.
w ramienu robota zamontuj hak do ciasta, w misie umieść składniki ciasta, wymieszaj całość ustawiając prędkość 1
3.
Ciasto zawiń folią spożywczą i odstaw na 25 minut do lodówki
4.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. Ustaw temperaturę misy na 120 stopni C. a predkośc pracy robota w pozycję min.
do misy robota wlej olej, po 1-2 minutach dodaj mięso, gdy wieprzowina się przesmaży podlej ją winem i duś 2h
5.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. W misie umieść wszystkie składniki ciasta, uruchom robot ustawiając prędkość 1.
Ciasto wyrabiaj 5 minut, następnie obsyp mąką umieść w ściereczce i odstaw na 30 minut
6.
W rameniu robota zamontuj wałkowarkę. Ustaw grubość ciasta w pozycję "0" Ciasto dwukrotnie rozwałkuj poczym przesmaż na suhej patelni
około 40 sekund z każdej strony.
7.
Ciasto nadziewaj "rozszarpanym" dwoma widelcami mięsem oraz ulubionymi dodatkami np: kurkami na maśle, jalapeno czy ogórkami konserwowymi