• szarpanka wieprzowa w cieście
  • szarpanka wieprzowa w cieście
  • szarpanka wieprzowa w cieście

Danie główne

szarpanka wieprzowa w cieście

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- wałkowarka do makaronu

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

1 kg łopatki wieprzowej
10 g soli peklowej
papryka słodka
papryka ostra
kminek
pieprz czarny
100 ml czerwonego wytrawnego wina
100 ml oleju
300 g mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła - 30 g
150 ml wrzątku
sól

Przepis podstawowy

1.
Łopatkę podziel, obsyp przyprawami oraz solą peklową. Zawiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na 12h
2.
w ramienu robota zamontuj hak do ciasta, w misie umieść składniki ciasta, wymieszaj całość ustawiając prędkość 1
3.
Ciasto zawiń folią spożywczą i odstaw na 25 minut do lodówki
4.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. Ustaw temperaturę misy na 120 stopni C. a predkośc pracy robota w pozycję min.
do misy robota wlej olej, po 1-2 minutach dodaj mięso, gdy wieprzowina się przesmaży podlej ją winem i duś 2h
5.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. W misie umieść wszystkie składniki ciasta, uruchom robot ustawiając prędkość 1.
Ciasto wyrabiaj 5 minut, następnie obsyp mąką umieść w ściereczce i odstaw na 30 minut
6.
W rameniu robota zamontuj wałkowarkę. Ustaw grubość ciasta w pozycję "0" Ciasto dwukrotnie rozwałkuj poczym przesmaż na suhej patelni
około 40 sekund z każdej strony.
7.
Ciasto nadziewaj "rozszarpanym" dwoma widelcami mięsem oraz ulubionymi dodatkami np: kurkami na maśle, jalapeno czy ogórkami konserwowymi

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.