Deser
Najlepszy sernik z borówkami
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Herbatniki zmielić, wymieszać z kakao. Dodać roztopione masło ze śmietanką, wymieszać i wyłożyć do formy o średnicy 22cm (lub 20x30cm), uklepać na dnie za pomocą np. dna szklanki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
2
Składniki na masę serową wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem. Borówki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Oddzielić żółtka od białek. Twaróg zmielić 2-krotnie, dodać cukier, śmietankę, żółtka, zmiksować. Z limonki zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do masy serowej. Wsypać budyń i ponownie zmiksować.
3
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą serową najlepiej w 3 turach, za każdym razem ostrożnie i delikatnie mieszając. Połowę masy przelać na ciasteczkowy spód, wyłożyć połowę borówek. Następnie przelać resztę masy, wyrównać i na wierzch wyłożyć pozostałe borówki. Piekarnik rozgrzać do 200stC, na dno wstawić naczynie z gorącą wodą (powinno być mniej więcej wielkości formy z sernikiem, żeby podczas pieczenia woda mocno parowała). Sernik wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150stC, piec przez godzinę. Środek sernika powinien być ścięty. Po upieczeniu studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiach przez godzinę, a następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w lodówce. Smacznego!