• Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek

Deser

Orzeźwiający kompot z rabarbaru i truskawek

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

5 dużych łodyg rabarbaru
200 g truskawek
1 łyżka soku z cytryny
100 g cukru
1,5-2 litry wody
lód

Przepis podstawowy

1

Rabarbar i truskawki myję, oczyszczam i kroję w mniejsze kawałki. Rabarbar na plasterki, truskawki na połówki.

2

Do garnka wsypuję cukier, sok z cytryny rabarbar i truskawki. Włączam pod garnkiem gaz i ciągle mieszając podgrzewam, aż cukier sie rozpuści a owoce puszczą sok. Wlewam wodę i zagotowuję. Gotuję kilka minut.

3

Odstawiam do wystudzenia. Kompot przecedzam, by był klarowny.

4

Lód kruszę w blenderze. Podaje schłodzony kompot z dodatkiem lodu i świeżych listków mięty. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.