• Makaron z sosem z kalafiora

Danie główne

Makaron z sosem z kalafiora

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

500 g makaronu tagliatelle
½ średniej wielkości kalafiora
biała część małego pora
2 ząbki czosnku
150 ml śmietanki roślinnej lub zwykłej
250 ml wody
1 szt. BIO cytryna sparzona wrzątkiem
sól, pieprz
świeży tymianek
½ łyżeczki mielonej papryki czerwonej
¼ łyżeczki imbiru w proszku
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego kardamonu
ser typu parmezan

Przepis podstawowy

1

Por i czosnek kroję w plasterki.

2

W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju lub oliwy. Wrzucam por i czosnek. Smażę, aż zmiękną na średnim ogniu. Dodaję paprykę, imbir i kardamon.

3

Makaron gotuję w osolonej wodzie.

4

Kalafior dzielę na różyczki i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję go do patelni z porem i czosnkiem. Dodaję pół łyżeczki soli i smażę chwilę, mieszając by kalafior obtoczył się w przyprawach. Dodaję wodę, przykrywam i duszę do miękkości ok 7-10 minut.

5

Dodaję śmietankę i zagotowuję. Wyłączam gaz. Kalafior z całą zawartością garnka przekładam do blendera. Dodaję 1 łyżkę soku z cytryny. Miksuję na gładki krem blenderem ręcznym lub kielichowym.

6

Sos wlewam do odcedzonego makaronu i mieszam. Rozkładam na talerze, posypuję startą skórką z cytryny, listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.