Danie główne
Makaron z sosem z kalafiora
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Por i czosnek kroję w plasterki.
2
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju lub oliwy. Wrzucam por i czosnek. Smażę, aż zmiękną na średnim ogniu. Dodaję paprykę, imbir i kardamon.
3
Makaron gotuję w osolonej wodzie.
4
Kalafior dzielę na różyczki i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję go do patelni z porem i czosnkiem. Dodaję pół łyżeczki soli i smażę chwilę, mieszając by kalafior obtoczył się w przyprawach. Dodaję wodę, przykrywam i duszę do miękkości ok 7-10 minut.
5
Dodaję śmietankę i zagotowuję. Wyłączam gaz. Kalafior z całą zawartością garnka przekładam do blendera. Dodaję 1 łyżkę soku z cytryny. Miksuję na gładki krem blenderem ręcznym lub kielichowym.
6
Sos wlewam do odcedzonego makaronu i mieszam. Rozkładam na talerze, posypuję startą skórką z cytryny, listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.