• chlebek prosty i niezwykły

Danie główne

chlebek prosty i niezwykły

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Mąka pszenna chlebowa 750 – 400 gr.
Mąka żytnia razowa 2000 – 45 gr.
Sól – 10 gr.
Woda – 300 gr.
Zakwas pszenny lub żytni.
Drożdże (*jeśli nie mamy zakwasu*) -2 g instant lub 4 gr świeżych.
dla lubiących zdecydowany smak - można dodać łyżkę czarnuszki

Przepis podstawowy

1

Na ok 12 godzin przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn. **Jeśli mamy zakwas** - mieszamy 70 gr mąki pszennej chlebowej, 20 gr zakwasu i 80 gr wody. Odstawiamy w temperaturze pokojowej. *Jeśli nie mamy zakwasu* – mieszamy 70 gr mąki pszennej chlebowej , 80 gr wody i odrobinę drożdży (instant – na czubek łyżeczki, świeżych mały kawałeczek). Odstawiamy w temperaturze pokojowej.

2

Zaczyn już gotowy? Jeśli powiększył swoją objętość , znaczy, że możemy piec! **Jeśli pieczemy na zakwasie**, wkładamy do miski cały zaczyn, mąkę pszenna chlebową (330 gr ), mąkę żytnią razową (45 gr), wlewamy wodę (220 gr). Soli jeszcze nie dodajemy! Mieszamy tylko aby dokładnie połączyły się składniki. Używamy do tego mieszadła „K”. wystarczy ok 30-40 sekund na minimalnej prędkości. Na razie nie wyrabiamy. Zostawiamy na 40 minut pod przykryciem. Następnie wsypujemy sól, i wyrabiamy. Używamy haka – mieszamy na minimalnej prędkości przez 2 minuty, potem na 1 prędkości przez kolejne 3 minuty. *Jeśli pieczemy na drożdżach* – wkładamy do miski składniki – mąki, sól, wodę i drożdże. Mieszamy hakiem na minimalnej prędkości przez 1 minutę, w trakcie mieszania dodajemy zaczyn. Kończymy na 1 prędkości mieszając przez 3-4 minuty

3

Wyrobione ciasto pozostawiamy pod przykryciem na 75 minut. Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto na opruszona mąka stolnicę, i rozciągamy je tworząc prostokąt – uważamy, by nie rozerwać ciasta. Utworzony prostokąt zwijamy z powrotem w rulon, i wkładamy do miski na kolejne 75 minut. Przykrywamy. Szykujemy foremkę keksówkę – lub jeśli ktoś ma, koszyk do wyrastania ciasta.

4

Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto z miski na stolnicę, znowu rozciągamy w prostokąt, i zwijamy w rulon – tym razem na szerokość taką, by zmieścił się do naszej keksówki. Ci, którzy mają koszyczek – wkładają ciasto do koszyczka. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. **Jeśli pieczemy na zakwasie** - trzeba będzie poczekać ok 2 godzin (może szybciej jeśli temperatura w pomieszczeniu jest wysoka. *Jeśli pieczemy bez zakwasu* – drożdże działają szybciej, więc ciasto powinno być wyrośnięte po 70 – 90 minutach.

5

Rozgrzewamy piekarnik do temp 240 stopni. Pieczemy przez 40 – 45 minut. Upieczony chleb wyciągamy z foremki i pozwalamy wystygnąć na kratce pod przykryciem (ściereczka). Przed wsadzeniem do piekarnika można spróbować go trochę ozdobić -naciąć ostrzem lub żyletką - sama próbuję, można się zainspirować - zapraszam :) :https://www.instagram.com/hajebube/ Niech Wam się upiecze!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.