Deser
Lodowe ciasto Daim - na skandynawską nutę.
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Na ramieniu robota zamontuj blender, umieść w nim migdały, następnie rozdrobnij je ustawiając prędkość pracy robotq w pozycję 4
2
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieśc białka. Uruchom robot, ustawiając pokrętło w pozycję 5. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z posiekanymi migdałami.
3
Okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na to wylej masę białek z migdałami. Piecz w temp. 160 stopni C, przez 1 godzinę. Bezę ostudź w lekko uchylonym piekarniku.
4
Po ostygnięciu spodniego blatu usuń z formy papier do pieczenia i ponownie włóż do formy spód ciasta.
5
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Do misy robota wlej śmietanę kremówkę, uruchom robot ustawiając maksymalne obroty, śmietanę ubij na sztywno z połową cukru.
6
Osobno ubij żółtka z drugą połową cukru, aż uzyskamy puszystą masę.
7
Do ubitej śmietany dodaj ubite żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką.
8
W blenderze umieść 2 tabliczki czekolady. Uruchom blender ustawiając prędkość pracy w pozycji 3, posiekaną czekoladę dodaj do kremu. Delikatnie wymieszaj.
9
Masę przełóż do formy, przykrywając spód ciasta.
10
Ostatnie pół tabliczki czekolady posiekaj nożem na małe kawałeczki i posyp wierzch ciasta, lekko wciskając w krem
11
Ciasto włóż do zamrażarki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.