• Lodowe ciasto Daim - na skandynawską nutę.

Deser

Lodowe ciasto Daim - na skandynawską nutę.

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

SKŁADNIKI:

Spód:
3 białka
200 g cukru
60 g migdałów
Lodowa masa:
3 żółtka
120 g cukru
500 ml śmietanki 36%
2 tabliczki czekolady Dam

Przepis podstawowy

1

Na ramieniu robota zamontuj blender, umieść w nim migdały, następnie rozdrobnij je ustawiając prędkość pracy robotq w pozycję 4

2

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieśc białka. Uruchom robot, ustawiając pokrętło w pozycję 5. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z posiekanymi migdałami.

3

Okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na to wylej masę białek z migdałami. Piecz w temp. 160 stopni C, przez 1 godzinę. Bezę ostudź w lekko uchylonym piekarniku.

4

Po ostygnięciu spodniego blatu usuń z formy papier do pieczenia i ponownie włóż do formy spód ciasta.

5

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Do misy robota wlej śmietanę kremówkę, uruchom robot ustawiając maksymalne obroty, śmietanę ubij na sztywno z połową cukru.

6

Osobno ubij żółtka z drugą połową cukru, aż uzyskamy puszystą masę.

7

Do ubitej śmietany dodaj ubite żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką.

8

W blenderze umieść 2 tabliczki czekolady. Uruchom blender ustawiając prędkość pracy w pozycji 3, posiekaną czekoladę dodaj do kremu. Delikatnie wymieszaj.

9

Masę przełóż do formy, przykrywając spód ciasta.

10

Ostatnie pół tabliczki czekolady posiekaj nożem na małe kawałeczki i posyp wierzch ciasta, lekko wciskając w krem

11

Ciasto włóż do zamrażarki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.