• Spaghetti bolognese

Danie główne

Spaghetti bolognese

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

- maszynka do mielenia mięsa

- wałkowarka do makaronu

- wykrojnik do spaghetti

SKŁADNIKI:

Makraon:
Mąka, typ 00 280 g
Jaja 2
Żółtka jaj 3
Sól pół łyżeczki
Pieprz
Semolina, do posypania
Sos:
Pulpa 1 puszka
Liście bazylii
2 marchewki
2 cebule
Parmezan
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Mięso wieprzowo - wołowe 400 g

Przepis podstawowy

1

Zacznij od przygotowania ciasta makaronowego. Umieść mąkę, jaja, żółtka i sól w misie robota. W ramieniu robota zamontuj haka do ciasta. Uruchom robot z minimalną prędkością i odczekaj, aż składniki się połączą. Zwiększ prędkość do 2 i zagniataj przez 5 minut, do uzyskania gładkiej kuli ciasta.
Wyjmij ciasto z misy i owiń folią.
Odstaw na 30 minut.

2

W ramieniu robota zamocuj wałkowarkę. Uformuj ciasto dzieląc go na części formując w kształt trójkąta. Wybierz ustawienie wałkowarki 0 do ciasta na lazanię. Przepuść ten sam kawałek ciasta przez wałkowarkę, a następnie złóż na pół i ponownie przepuść przez wałkowarkę. Powtórz czynność jeszcze dwa razy. Następnie oprósz ciasto odrobiną semoliny i zmień ustawienie wałkowarki na 1. Przepuść przez wałkowarkę, po czym zmień ustawienie na 2. Powtarzaj czynność z każdym kolejnym ustawieniem aż do ustawienia 8. Powtórz czynności z resztą ciasta.

3

Rozwieś ciasto makaronowe do wyschnięcia na 30 minut, przed pokrojeniem na paski o długości 30 cm.

4

W ramieniu robota zamocuj wykrojnik do spaghetti. Ustaw prędkość pracy robota na 1 i przepuść arkusze ciasta makaronowego przez urządzenie, aby wykroić wstążki.

5

Na ramieniu robta zamontuj malakser wyposazony w tarczę o dużych oczkach. Obraną marchew oraz cebulę umieść w malakserze. Zetrzyj, ustawiając pokrętło w pozycję 2.

6

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć marchew oraz cebulę i duś przez 30 minut.

7

Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mięsa z sitem o dużych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkośc 2, zmiel mięso a nastepnie przypraw je solą oraz pieprzem.
Mięso dodaj do cebuli i marchwi. Smaż przez 10 minut.

8

Na patelnie dodaj pulpę oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Gotuj przez 3 minuty cały czas mieszając.

9

Wyłóż na talerz. Posyp parmezanem oraz udekoruj bazylią.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.