Danie główne
Spaghetti bolognese
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- malakser
- maszynka do mielenia mięsa
- wałkowarka do makaronu
- wykrojnik do spaghetti
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Zacznij od przygotowania ciasta makaronowego. Umieść mąkę, jaja, żółtka i sól w misie robota. W ramieniu robota zamontuj haka do ciasta. Uruchom robot z minimalną prędkością i odczekaj, aż składniki się połączą. Zwiększ prędkość do 2 i zagniataj przez 5 minut, do uzyskania gładkiej kuli ciasta.
Wyjmij ciasto z misy i owiń folią.
Odstaw na 30 minut.
2
W ramieniu robota zamocuj wałkowarkę. Uformuj ciasto dzieląc go na części formując w kształt trójkąta. Wybierz ustawienie wałkowarki 0 do ciasta na lazanię. Przepuść ten sam kawałek ciasta przez wałkowarkę, a następnie złóż na pół i ponownie przepuść przez wałkowarkę. Powtórz czynność jeszcze dwa razy. Następnie oprósz ciasto odrobiną semoliny i zmień ustawienie wałkowarki na 1. Przepuść przez wałkowarkę, po czym zmień ustawienie na 2. Powtarzaj czynność z każdym kolejnym ustawieniem aż do ustawienia 8. Powtórz czynności z resztą ciasta.
3
Rozwieś ciasto makaronowe do wyschnięcia na 30 minut, przed pokrojeniem na paski o długości 30 cm.
4
W ramieniu robota zamocuj wykrojnik do spaghetti. Ustaw prędkość pracy robota na 1 i przepuść arkusze ciasta makaronowego przez urządzenie, aby wykroić wstążki.
5
Na ramieniu robta zamontuj malakser wyposazony w tarczę o dużych oczkach. Obraną marchew oraz cebulę umieść w malakserze. Zetrzyj, ustawiając pokrętło w pozycję 2.
6
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć marchew oraz cebulę i duś przez 30 minut.
7
Na ramieniu robota zamontuj maszynkę do mięsa z sitem o dużych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkośc 2, zmiel mięso a nastepnie przypraw je solą oraz pieprzem.
Mięso dodaj do cebuli i marchwi. Smaż przez 10 minut.
8
Na patelnie dodaj pulpę oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Gotuj przez 3 minuty cały czas mieszając.
9
Wyłóż na talerz. Posyp parmezanem oraz udekoruj bazylią.