• Przecier pomidorowy

Danie główne

Przecier pomidorowy

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- przecierak do owoców

SKŁADNIKI:

5 kg pomidorów (najlepsze będą przetworowe)
1 mała ostra papryczka
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka cukru

Przepis podstawowy

1

Pomidory wyparzyć i obrać ze skórki.

2

Do robota przymocować przecierak do owoców, ustawić prędkość na 2 i przetrzeć wszystkie pomidory oraz papryczkę (pozbawioną pestek). Sok oraz miąższ z pomidorów zebrać do misy robota.

3

Do garnka wlać wodę aby delikatnie przykryła dno, włączyć palnik, kiedy zacznie wrzeć przelać przecier z warzyw, dodać przyprawy, gotować minimum 30 minut. Można gotować dłużej, im dłużej gotujemy, tym przecier będzie bardziej gęsty.

4

Gorący przecier przelewamy do czystych słoików lub szklanych butelek. Wielkość naczyń jest dowolna. Zakręcamy. Słoiki stawiamy na wieczku i okrywamy ręcznikiem do wystygnięcia. Możemy przenieść do spiżarni.

5

Gotowy przecier możemy używać do zupy pomidorowej, sosu do makaronu, zapiekanek lub innych dań.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.