Danie główne
Przecier pomidorowy
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- przecierak do owoców
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Pomidory wyparzyć i obrać ze skórki.
2
Do robota przymocować przecierak do owoców, ustawić prędkość na 2 i przetrzeć wszystkie pomidory oraz papryczkę (pozbawioną pestek). Sok oraz miąższ z pomidorów zebrać do misy robota.
3
Do garnka wlać wodę aby delikatnie przykryła dno, włączyć palnik, kiedy zacznie wrzeć przelać przecier z warzyw, dodać przyprawy, gotować minimum 30 minut. Można gotować dłużej, im dłużej gotujemy, tym przecier będzie bardziej gęsty.
4
Gorący przecier przelewamy do czystych słoików lub szklanych butelek. Wielkość naczyń jest dowolna. Zakręcamy. Słoiki stawiamy na wieczku i okrywamy ręcznikiem do wystygnięcia. Możemy przenieść do spiżarni.
5
Gotowy przecier możemy używać do zupy pomidorowej, sosu do makaronu, zapiekanek lub innych dań.