Danie główne
Kotleciki z indyka i cukinii podane z kopytkami z bobu
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- maszynka do mielenia mięsa
- szatkownica
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Bób umyć, następnie ugotować w osolonej wodzie ok. 6-8 minut, przestudzić i obrać z łupinek.
2
Zamontować maszynkę do mięsa wraz z nakładką z najmniejszymi otworami. Używając prędkości 4 zmielić bób.
3
W misie miksera zamontować mieszadło "K", dodać bób, mąkę, jajko, sól i pieprz. Wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta uformować wałeczki i pokroić je w kawałki.
4
Kopytka ugotować w osolonej wodzie do 4 min. po wypłynięciu na powierzchnię.
5
Używając maszynki do mięsa zmielić filety z indyka.
6
Zamontować szatkownicę z tarczą do tarcia z dużymi otworami i zetrzeć cukinię oraz pora.
7
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim rozdrobniony czosnek, następnie dodać cukinię z porem i posiekane drobno pomidory. Smażyć całość ok. 5 min. następnie wymieszać warzywa ze zmielonym mięsem, doprawić suszoną bazylią, oregano, solą i pieprzem.
8
Uformować kotleciki i smażyć je na patelni do uzyskania złotego koloru.
9
Podawać z jogurtem wymieszanym z koperkiem