• Kotleciki z indyka i cukinii podane z kopytkami z bobu

Danie główne

Kotleciki z indyka i cukinii podane z kopytkami z bobu

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- maszynka do mielenia mięsa

- szatkownica

SKŁADNIKI:

300 g bobu (po ugotowaniu i obraniu)
150 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
200g filetu z indyka
pół małej cukinii
ok. 5 cm kawałek pora
1 ząbek czosnku
ok. 7 kawałków pomidorów suszonych (w zalewie)
suszona bazylia i oregano
mały jogurt naturalny
olej do smażenia
sól
pieprz

Przepis podstawowy

1

Bób umyć, następnie ugotować w osolonej wodzie ok. 6-8 minut, przestudzić i obrać z łupinek.

2

Zamontować maszynkę do mięsa wraz z nakładką z najmniejszymi otworami. Używając prędkości 4 zmielić bób.

3

W misie miksera zamontować mieszadło "K", dodać bób, mąkę, jajko, sól i pieprz. Wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta uformować wałeczki i pokroić je w kawałki.

4

Kopytka ugotować w osolonej wodzie do 4 min. po wypłynięciu na powierzchnię.

5

Używając maszynki do mięsa zmielić filety z indyka.

6

Zamontować szatkownicę z tarczą do tarcia z dużymi otworami i zetrzeć cukinię oraz pora.

7

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim rozdrobniony czosnek, następnie dodać cukinię z porem i posiekane drobno pomidory. Smażyć całość ok. 5 min. następnie wymieszać warzywa ze zmielonym mięsem, doprawić suszoną bazylią, oregano, solą i pieprzem.

8

Uformować kotleciki i smażyć je na patelni do uzyskania złotego koloru.

9

Podawać z jogurtem wymieszanym z koperkiem

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.