• Placek twarogowy z bakłażanem
  • Placek twarogowy z bakłażanem
  • Placek twarogowy z bakłażanem

Przystawka

Placek twarogowy z bakłażanem

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

400 g mąki pszennej
100 g tłustego twarogu
2 żółtka
1 jajko
50 ml oleju
10g drożdży
5g cukru
100 ml mleka
100 ml piwa
3 małe bakłażany
zioła prowansalskie
sól
pieprz

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło elastyczne. W misie robota umieść rozkruszone drożdże, cukier mleko oraz 2 łyżki mąki.
Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz. min, a temperaturę na 38st.C.

2.

Wymieszaj zaczyn i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.

3.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta, w misie robota umieść pozostałe składniki ciasta, uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 1
Zagniataj ciasto przez 10 minut. Misę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

4.

Bakłażana pokrój w plasterki, zasól i odstaw na 10 minut. rzemyj osusz i krótko przysmaż na patelni.

5.

Ciasto lekko rozwałkuj, umieśc na nim bakłażany, polej oliwą, dopraw i umieść w nagrzanym do 200 st C piekarniku.

6.

Piecz 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C. i piecz jeszcze 10 minut

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.