• Makaron orecchiette
  • Makaron orecchiette
  • Makaron orecchiette

Danie główne

Makaron orecchiette

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

500g mąki "00" lub tortowej
3 żółtka
2 jajka
200 ml gorącej wody
szczypta soli

Przepis podstawowy

1.

W ramienu robota umieść hak do ciasta.

2.

W misie robota umieść mąkę, sól oraz wodę

3.

Uruchom robot ustawiając prędkoc racy w poyję 1

4.

Do ciasta stopniowo dodawaj żółta i jajka, pamiętając o krótkiej przerwie między dodoaniem kolejnej porcji.

5.

Ciasto mieszaj 5 minut

6.

Odstaw na 30 minut pod przykryciem

7.

Z ciasta odrywaj porcje, z nich formuj wałeczki.
Z każdego wałeczka wytnij równą ilość porcji ciasta, te zaś rozciągnij z pomocą noża do uzyskania charakterystycznego kształtu małego uszka.

8.

Makaron gotuj 3-5 minut w zależności od preferowanej twardości

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.