Deser
Torcik cytrynowy "Charlotte al limone"
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
- 1
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W ramieniu robota zamontuj mieszado elastyczne. Cytrny podziel na 4 części, umieść je w misie wraz cukrem. Pozostaw na 20 minut
Uruchom robot ustawiając prędkość pracy robota w pozycję min a tempertaurę na 110 stopni C. Smaż cytryny przez 15 minut.
2.
Usmażone cytryny przełóż do blendera, zblenduj na gładką masę, tę odłóż i schłódź.
3.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Do misy robota wlej śmietankę. Uruchom robot ustawiając prędkość 5
po 2 minutach dodaj cukier puder oraz stopniowo dodawaj mascarpone, zwróć uwagę na czas mieszania, śmietana jest delikatnym produktem i potrafi szybko zamienić się w masło.
4.
Tortownicę wyłóż na brzegach biszkoptami savoiardi i "przymocuj do podłoża odrobiną kremu. Kremem wysmaruj ścianki biszkoptowe oraz spód tortownicy.
5.
Do pozostałego kremu dodaj pastę cytrynową, wymieszaj i umieść w środku ciasta.
6.
Ciasto umieść w lodówce na 3h, podawaj schłodzone.