• Torcik cytrynowy
  • Torcik cytrynowy
  • Torcik cytrynowy
  • Torcik cytrynowy
  • Torcik cytrynowy

Deser

Torcik cytrynowy "Charlotte al limone"

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

4 cytryny
200 g cukru brązowego
200 g cukru pudru
250 g mascarpone
200 ml śmietanki 30%
20 podłużnych biszkoptów

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj mieszado elastyczne. Cytrny podziel na 4 części, umieść je w misie wraz cukrem. Pozostaw na 20 minut

Uruchom robot ustawiając prędkość pracy robota w pozycję min a tempertaurę na 110 stopni C. Smaż cytryny przez 15 minut.

2.

Usmażone cytryny przełóż do blendera, zblenduj na gładką masę, tę odłóż i schłódź.

3.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Do misy robota wlej śmietankę. Uruchom robot ustawiając prędkość 5
po 2 minutach dodaj cukier puder oraz stopniowo dodawaj mascarpone, zwróć uwagę na czas mieszania, śmietana jest delikatnym produktem i potrafi szybko zamienić się w masło.

4.

Tortownicę wyłóż na brzegach biszkoptami savoiardi i "przymocuj do podłoża odrobiną kremu. Kremem wysmaruj ścianki biszkoptowe oraz spód tortownicy.

5.

Do pozostałego kremu dodaj pastę cytrynową, wymieszaj i umieść w środku ciasta.

6.

Ciasto umieść w lodówce na 3h, podawaj schłodzone.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.