• Gruzińskie chaczapuri
  • Gruzińskie chaczapuri
  • Gruzińskie chaczapuri
  • Gruzińskie chaczapuri

Danie główne

Gruzińskie chaczapuri

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

0,5 kg mąki pszennej
1 łyżka soli
5g drożdży,
5g cukru,
10ml oleju,
300 ml wody
200g mieszanych serów ( feta, twaróg wędzony, bryndza etc)
2 jajka
sól
pieprz

Przepis podstawowy

1.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta.
W misie robota umieść mąkę, sól, cukier, olej i rozdrobnione drożdże. Dolej ciepłą wodę.

2.

Uruchom robot ustawijąc prędkośc pracy w pozycję 1. Zagniataj ciasto przez 45 sekund, następnie uformuj z niego kulkę. Tę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, do wyrośnięcia.

3.

Na ramieniu robota zamontuj malakser z tarczą o dużych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość 2, zetrzyj ser, następnie wymieszaj go z jajkiem i dopraw.

4.

Ciasto podziel na 2-3 części, każdą rozwałkuj, na środku umieść ser, boki zwijaj do uzyskania kształtu "muszli" końce połącz.

5.

Chaczapuri piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 20 15-20 minut.

6.


3 minuty przed końcem pieczenia, na środek każdego placuszka wbij jajko, uważając by nie przebić żółtka

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.