Danie główne
Gruzińskie chaczapuri
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta.
W misie robota umieść mąkę, sól, cukier, olej i rozdrobnione drożdże. Dolej ciepłą wodę.
2.
Uruchom robot ustawijąc prędkośc pracy w pozycję 1. Zagniataj ciasto przez 45 sekund, następnie uformuj z niego kulkę. Tę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, do wyrośnięcia.
3.
Na ramieniu robota zamontuj malakser z tarczą o dużych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość 2, zetrzyj ser, następnie wymieszaj go z jajkiem i dopraw.
4.
Ciasto podziel na 2-3 części, każdą rozwałkuj, na środku umieść ser, boki zwijaj do uzyskania kształtu "muszli" końce połącz.
5.
Chaczapuri piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 20 15-20 minut.
6.
3 minuty przed końcem pieczenia, na środek każdego placuszka wbij jajko, uważając by nie przebić żółtka