• Falafel z czosnkiem
  • Falafel z czosnkiem
  • Falafel z czosnkiem

Danie główne

Falafel z czosnkiem

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

300 g cieciorki
4 ząbki czosnku
3 łyżki prażonej cebulki
natka pietruszki
kumin
papryka słodka
papryka ostra
sól
pierz
curry

Przepis podstawowy

1.

Ciecierzycą namocz i odstaw na 12h.

2.

Ciecierzycę odsącz, umieść wraz z czosnkiem w malakserze wyposażonym w noże do siekania.

3.

Do ciecierzycy dodaj przyprawy, cebulę oraz natkę. Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w poz 3. Siekaj 2 minuty

4.

Z powstałej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulką smaż na oleju około 3 minuty z każdej strony

UWAGA! do falafela nie nadaje się ciecierzyca konserwowa

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.