• lato zamknięte w słoiku

Przystawka

lato zamknięte w słoiku

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- szatkownica

SKŁADNIKI:

5 kg buraczków
zalewa:
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
3 szklanki wody
1 łyżka soli
2 liście laurowe
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
6 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego

Przepis podstawowy

1

buraczki oczyszczamy i myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Sprawdzamy łyżką pocierając o buraczek czy schodzi skórka - wtedy są gotowe.

2

Zaraz po wstawieniu buraków robimy zalewę - umieszczając wszystkie składniki w garnku. Czosnek przez praskę a cebulę w piórka najlepiej w szatkownicy kenwood Gotować przez 5-10 minut.

3

Ugotowane buraczki odcedzamy. Jak najszybciej zalewamy zimną wodą - zabieg ten ułatwia usunięcie skórki. Praktycznie przez potarcie ręką schodzi. Robię to w rękawiczkach. Większe buraki trzeba przekroić aby się zmieściły do otworu szatkownicy.

4

Obrane buraczki szatkuję w mgnieniu oka :) najlepiej do dużego garnka. Przecedzam zalewę (samą wodę) . Całość mieszam i zostawiam na 24 godz. pod przykryciem.

5

Do poszatkowanych buraków przez sito

6

Po około 24 godzinach przekładam buraczki do słoików. Zalewę, która ewentualnie zostanie rozlewam po słoikach. Zakręcam słoiki i gotuję w dużym garnku do zapraw przez 10 do 15 min.

7

Buraczki są pyszne zarówno na ciepło jak i bezpośrednio ze słoika :)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.