Przystawka
lato zamknięte w słoiku
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- szatkownica
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
buraczki oczyszczamy i myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Sprawdzamy łyżką pocierając o buraczek czy schodzi skórka - wtedy są gotowe.
2
Zaraz po wstawieniu buraków robimy zalewę - umieszczając wszystkie składniki w garnku. Czosnek przez praskę a cebulę w piórka najlepiej w szatkownicy kenwood Gotować przez 5-10 minut.
3
Ugotowane buraczki odcedzamy. Jak najszybciej zalewamy zimną wodą - zabieg ten ułatwia usunięcie skórki. Praktycznie przez potarcie ręką schodzi. Robię to w rękawiczkach. Większe buraki trzeba przekroić aby się zmieściły do otworu szatkownicy.
4
Obrane buraczki szatkuję w mgnieniu oka :) najlepiej do dużego garnka. Przecedzam zalewę (samą wodę) . Całość mieszam i zostawiam na 24 godz. pod przykryciem.
5
Do poszatkowanych buraków przez sito
6
Po około 24 godzinach przekładam buraczki do słoików. Zalewę, która ewentualnie zostanie rozlewam po słoikach. Zakręcam słoiki i gotuję w dużym garnku do zapraw przez 10 do 15 min.
7
Buraczki są pyszne zarówno na ciepło jak i bezpośrednio ze słoika :)