Deser
Loukoumades - pączki greckie w miodzie
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W misie robota umieść drożdże wymieszane z cukrem oraz wszystkie suche składniki. Wlej do nich ciepłą wodę i mleko.
W ramieniu robota zamontuj mieszało elastyczne. Uruchom robot ustawiając prędkość "1" dokładnie mieszaj przez 1 minutę
2.
Misę robota zakryj folią spożywczą i odsstaw na 2 godziny. Ciasto powinno urosnąć, zwiększając swoją objętość trzykrotnie.
3.
Po wskazanym czasie, podgrzej do 180°c olej w rondelku. Zamocz łyżkę w gorącym oleju, po czym nabierz porcję ciasta i ostrożnie umieść w rozgrzanym oleju.
4.
Smaż 5 pączusiów na raz. Pamiętaj by od czasu do czasu zmieniać strony usmażonego ciasta.
5.
Loukoumades wyciągaj łyżką cedzakową gdy tylko zrobią się złote. Po wyciągnięciu, pączusie umieść na papierowym ręczniku.
Polej ciepłe loukoumades miodem z sokiem pomarańczy. Podawaj ciepłe