• Tarta cytrynowa z limoncello i lawendą

Deser

Tarta cytrynowa z limoncello i lawendą

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Włącz piekarnik na temperaturę 200 stopni. Natrzyj formę do tarty (średnica ok. 20 cm) masłem.

2

Dodaj mąkę, masło, cukier, 1 jajko, startą skrórkę z 1 cytryny i kwiaty lawendy do misy robota. Zamontuj hak do ciasta w ramieniu robota. Ugniataj na średnich obrotach, aż całość połączy się w jednolitą masę. Wyłóż z misy, owiń przeźroczystą folią, wstaw do lodówki na 30 minut.

3

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Przełóż na formę do tarty, upewnij się, że ciasta wychodzi poza brzegi formy, odetnij nadmiar. Na ciasta połóż papier do pieczenia, na papier wysyp fasolę. Włóż do piekarnika na 10 minut.

4

Wyjmij ciasto, usuń fasolę i papier. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć.

5

Zamontuj trzepaczkę, do misy robota dodaj 5 jaj oraz cukier. Ubijaj na małej prędkości. Dodaj sok z 5 cytryn i startą skórkę z jednej, śmietanę i limoncello. Kontynuuj ubijanie na wolnej prędkości.

6

Wylej powoli mieszaninę na tartę, całość włóż do piekarnika na 30 minut. Wyjmij z piekarnika, posyp cukrem pudrem i liśćmi lawendy. Odstaw aż ostygnie.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

mąka
250 g
niesolone masło
125 g
cukier
125 g
jajko
6 szt
cytryna
6 szt
kwiaty lawendy
1 łyżeczka
cukier puder
180 g
śmietana
180 ml
limoncello
20 ml
listki lawendy
sucha fasola, do wykonania pieczenia

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.