Deser
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem z jagód i białego sera
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
- 1
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
- Mąkę wsyp do misy robota, następnie podgrzej mleko tak, aby było lekko ciepłe, nie gorące.
- Do mleka dodaj drożdże, 2 łyżki cukru, wymieszaj do rozpuszczenia składników.
- W mące zrób wgłębienie, do którego wlej gotowy rozczyn, delikatnie zasyp go mąką, odstaw na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- W garnku rozpuść kostkę masła.
- Do miski z mąką dodaj jajka, śmietanę, rozpuszczone, przestudzone masło i szczyptę soli. Wyrabiaj ciasto za pomocą haka ok. 10 minut.
- Twaróg wymieszaj z żółtkiem, cukrem wanilinowym (lub cukrem z dodatkiem wanilii), jagodami, cukrem i skrobią ziemniaczaną.
- Piekarnik rozgrzej na 180 stopni na grzanie górne i dolne.
- Stolnice oprusz mąką, ciasto podziel na 6 równych porcji. Z kazdego kawałka uformuj kule, przykryj je wilgotną ściereczką, aby nie wyschły.
- Każdą z porcji rozwałkuj na okrągły placek, który potnij na 8 części (jak pizzę). Na zewnetrzny brzeg powstałego trójkąta nałóż łyżeczkę nadzienia i zwiń ciasto na kształt rogala. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 18-20 min do zarumienienia.
- Przygotuj lukier. Do misy robota dodaj białko oraz cukier puder, za pomocą trzepaczki, mieszaj do powstania jednolitej, białej konsystencji.
- Upieczone, ciepłe rogaliki posmaruj lukrem.