Zupa
Krem z dyni i pomidorów
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
- 1
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
- kostkarka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Wszystkie warzywa umyj i obierz. Czosnek i imbir zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Por i cebulę drobno posiekaj. Wszystko razem podsmarz na oliwie wraz z ziołami i papryką.
2
Na ramieniu robota zamontuj kostkarkę. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję "2". Wszystkie warzywa oprócz cukinii przepuść przez kostkarkę i dodaj do garnka. Smaż całość przez ok. 6 min. pod koniec dodaj połowę podgrzanej wody lub bulionu.
3
Cukinię obierz tylko z ciemno zielonej skórki, wybierz gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka. Dolej wody tak aby wszystko było przykryte.
4
Dodaj pomidory, zagotuj, dopraw solą i pieprzem według uznania i zostaw, aby chwilę przestygło. Zupę zblęduj na gładką masę - umieść ją w blenderze kielichowym, blender zamontuj na ramieniu robota, uruchom ustawiając prędkość 4, blenduj 45 sekund. Jeśli zupa będzie za gęsta, można dolać trochę wody.
5
Krem podgrzej, nalej do miseczek i dodaj wedle wznania sos balsamiczny, jogurt, pestki dyni.
Podawaj z paluszkami grissini, grzankami lub chrupką bagietką.