• Grillowe burrito z dynią

Danie główne

Grillowe burrito z dynią

  • Z mięsem
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

- szatkownica roto

SKŁADNIKI:

Tortilla:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 30 g masła
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g mięsa z łopatki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 30 ml octu jabłkowego
- 300 g dyni hokkaido
- 2 łyżeczki miodu
- 3 cm imbiru
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 200 g sera żółtego
- olej do smażenia

Przepis podstawowy

1

Tortilla:
Do misy robota dodaj wrzącą wodę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło, zaczekaj aż masło się roztopi, dodaj sól i mąkę.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta i ustaw prędkość pracy w pozycję 2.

Po kilku minutach ciasto będzie zagniecione.

Przełóż je na stolnicę i pozostaw na 15 minut pod przykryciem aby odpoczęło.

Po tym czasie podziel ciasto na 10-12 równych porcji (w zależności od rozmiaru patelni) i każdy placek osobno rozwałkuj, bardzo cienko.

Piecz na suchej patelni do uzyskania charakterystycznych ciemnych plamek.

Gotowe placki układaj jeden na drugim i przykrywaj zwilżoną wodą ściereczką, dzięki temu będą miękkie i elastyczne, nie będą się rwać ani łamać podczas zwijania.

2

Farsz:
w ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa, użyj sita o średnich oczkach.

Wrzucaj pokrojoną w mniejsze kawałki łopatkę wieprzową i zmiel ustawiając prędkość pracy w pozycję 3.

Do zmielonego mięsa dodaj drobno pokrojony czosnek i ostrą papryczkę, kumin, paprykę wędzoną, sól, pieprz oraz ocet.

Bardzo dokładnie wyrabiaj mięso do połączenia wszystkich składników.

Rozgrzej mocno patelnię i smaż mięso na niewielkiej ilości oleju.

Dynię pozbawioną pestek pokrój w drobną kostkę. Smaż na osobnej patelni na niewielkiej ilości oleju, dynia musi zmięknąć.

Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany imbir oraz miód.

Gdy mięso i dynia będą usmażone, połącz zawartość obu patelni w jeden, dobrze wymieszany farsz.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

3

Na ramieniu robota, zamontuj szatkownicę roto z bębnem o dużych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4.

4

Na placku tortilla ułóż trochę żółtego sera oraz farszu z mięsa i dyni. Zwijaj dokładnie i szczelnie każde burrito w rulon, a następnie w folię aluminiową.

5

Tak przygotowane burrito poukładaj na ruszcie grilla i co jakiś czas obracaj. Grilluj ok 20 minut. Podaj same, ze śmietaną lub z ulubionym sosem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.