Danie główne
Grillowe burrito z dynią
- Z mięsem
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
- 1
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- maszynka do mielenia mięsa
- szatkownica roto
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Tortilla:
Do misy robota dodaj wrzącą wodę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło, zaczekaj aż masło się roztopi, dodaj sól i mąkę.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta i ustaw prędkość pracy w pozycję 2.
Po kilku minutach ciasto będzie zagniecione.
Przełóż je na stolnicę i pozostaw na 15 minut pod przykryciem aby odpoczęło.
Po tym czasie podziel ciasto na 10-12 równych porcji (w zależności od rozmiaru patelni) i każdy placek osobno rozwałkuj, bardzo cienko.
Piecz na suchej patelni do uzyskania charakterystycznych ciemnych plamek.
Gotowe placki układaj jeden na drugim i przykrywaj zwilżoną wodą ściereczką, dzięki temu będą miękkie i elastyczne, nie będą się rwać ani łamać podczas zwijania.
2
Farsz:
w ramieniu robota zamontuj maszynkę do mielenia mięsa, użyj sita o średnich oczkach.
Wrzucaj pokrojoną w mniejsze kawałki łopatkę wieprzową i zmiel ustawiając prędkość pracy w pozycję 3.
Do zmielonego mięsa dodaj drobno pokrojony czosnek i ostrą papryczkę, kumin, paprykę wędzoną, sól, pieprz oraz ocet.
Bardzo dokładnie wyrabiaj mięso do połączenia wszystkich składników.
Rozgrzej mocno patelnię i smaż mięso na niewielkiej ilości oleju.
Dynię pozbawioną pestek pokrój w drobną kostkę. Smaż na osobnej patelni na niewielkiej ilości oleju, dynia musi zmięknąć.
Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany imbir oraz miód.
Gdy mięso i dynia będą usmażone, połącz zawartość obu patelni w jeden, dobrze wymieszany farsz.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
3
Na ramieniu robota, zamontuj szatkownicę roto z bębnem o dużych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4.
4
Na placku tortilla ułóż trochę żółtego sera oraz farszu z mięsa i dyni. Zwijaj dokładnie i szczelnie każde burrito w rulon, a następnie w folię aluminiową.
5
Tak przygotowane burrito poukładaj na ruszcie grilla i co jakiś czas obracaj. Grilluj ok 20 minut. Podaj same, ze śmietaną lub z ulubionym sosem.