Deser
Ciasto z morelami i cynamonową polewą
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
- 8
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przygotuj polewę:
Jajka roztrzep w misce. W garnku rozgrzej masło, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj do połączenia składników, zestaw z ognia na ok 10 minut, po czym dodaj jajka i rozmieszaj.
2
Okrągłą formę z wykmowanym brzegiem (ok 22-23 cm srednicy) wyłóż papierem albo wysmaruj masłem. Morele pozbawić pestek i przepołów.
3
W misie miksera umieścić masło z cukrem, w ramieniu robota zamonotuj trzepaczke. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4. Ucieraj aż masa będzie biała (zdrapując co jakiś czas z boków masę).
Dodaj jajka i miksuj dalej.
Zmniejsz obroty, dodaj mąkę wymiesaną z solą i śmietanę. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, wymieszaj i wyłącz robot.
4
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masę przełóż do formy, posyp migdałami, na to ułóż morele przekrojoną częścią do góry. Na wierzch wylej polewę cynamonową. Piecz ok 50-60 minut.