• Ciasto z morelami i cynamonową polewą

Deser

Ciasto z morelami i cynamonową polewą

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Polewa:
50 g masła
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 jajka
Ciasto:
90 g masła w temereaturze pokojowej
2/3 szklanki cukru
2 jajka
skórka z połowy cytryny
220 g mąki
szczypta soli
160 g śmietany
30 g zmielonych migdałów
8-9 moreli ( ok ½ kg)

Przepis podstawowy

1

Przygotuj polewę:

Jajka roztrzep w misce. W garnku rozgrzej masło, dodaj cukier i cynamon, wymieszaj do połączenia składników, zestaw z ognia na ok 10 minut, po czym dodaj jajka i rozmieszaj.

2

Okrągłą formę z wykmowanym brzegiem (ok 22-23 cm srednicy) wyłóż papierem albo wysmaruj masłem. Morele pozbawić pestek i przepołów.

3

W misie miksera umieścić masło z cukrem, w ramieniu robota zamonotuj trzepaczke. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4. Ucieraj aż masa będzie biała (zdrapując co jakiś czas z boków masę).
Dodaj jajka i miksuj dalej.

Zmniejsz obroty, dodaj mąkę wymiesaną z solą i śmietanę. Na koniec dodaj skórkę z cytryny, wymieszaj i wyłącz robot.

4

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masę przełóż do formy, posyp migdałami, na to ułóż morele przekrojoną częścią do góry. Na wierzch wylej polewę cynamonową. Piecz ok 50-60 minut.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.