• Imbirowo-cytrynowe parfait z kruszonymi ciastkami imbirowymi

Deser

Imbirowo-cytrynowe parfait z kruszonymi ciastkami imbirowymi

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Nasmaruj masłem formę do pieczenia chleba. Wyłóż folią przeźroczystą. Folię również wysmaruj masłem. 

2

Zamontuj w robocie malakser z nożami. Dodaj do malaksera ciasteczka imbirowe. Włącz do uzyskania pokruszonych części, ale nie zmielonych.

3

Przełóż prawie całość okruchów do formy wyłożonej folią. Zachowaj trochę okruchów na koniec.

4

Zamontuj trzepaczkę w ramieniu robota, dodaj do misy: jajka, starty imbir, wino imbirowe, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny oraz cukier. Ubijaj do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Przełóż do osobnej miski.

5

W misie robota umieść śmietanę, ubijaj do sztywności trzepaczka na najwyższych obrotach. Dobrze ubitą śmietanę poznasz po tym, że jest gładka, sztywna i błyszcząca. Jeśli pojawiają się bąbelki i jest chropowata - została ubita zbyt mocno.

6

Zmień trzepaczkę na mieszadło elastyczne. Do znajdującej się w misie ubitej śmietany, dodaj zachowaną wcześniej masę. Delikatnie mieszaj aż do połączenia. Przełóż całość do formy, przykryj folią przeźroczystą.

7

Włóz do lodówki na noc lub przynajmniej 6 godzin.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- malakser

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

masło
30 g
ciasteczka imbirowe
12 szt
jajka
2 szt
starty imbir
1 łyżeczka
wino imbirowe
2 łyżeczki
cytryna
1 szt
cukier puder
180 g
śmietana 30-36%
500 ml

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.