Deser
Imbirowo-cytrynowe parfait z kruszonymi ciastkami imbirowymi
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- malakser
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Nasmaruj masłem formę do pieczenia chleba. Wyłóż folią przeźroczystą. Folię również wysmaruj masłem.
2
Zamontuj w robocie malakser z nożami. Dodaj do malaksera ciasteczka imbirowe. Włącz do uzyskania pokruszonych części, ale nie zmielonych.
3
Przełóż prawie całość okruchów do formy wyłożonej folią. Zachowaj trochę okruchów na koniec.
4
Zamontuj trzepaczkę w ramieniu robota, dodaj do misy: jajka, starty imbir, wino imbirowe, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny oraz cukier. Ubijaj do uzyskania lekkiej, kremowej masy. Przełóż do osobnej miski.
5
W misie robota umieść śmietanę, ubijaj do sztywności trzepaczka na najwyższych obrotach. Dobrze ubitą śmietanę poznasz po tym, że jest gładka, sztywna i błyszcząca. Jeśli pojawiają się bąbelki i jest chropowata - została ubita zbyt mocno.
6
Zmień trzepaczkę na mieszadło elastyczne. Do znajdującej się w misie ubitej śmietany, dodaj zachowaną wcześniej masę. Delikatnie mieszaj aż do połączenia. Przełóż całość do formy, przykryj folią przeźroczystą.
7
Włóz do lodówki na noc lub przynajmniej 6 godzin.