•  Bezglutenowa szarlotka tymiankowa z cynamonową bitą śmietaną

Deser

Bezglutenowa szarlotka tymiankowa z cynamonową bitą śmietaną

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- malakser

- wyciskarka do cytrusów

SKŁADNIKI:

200 g mąki kukurydzianej
150 g mąki ryżowej
100 g mąki ziemniaczanej
200 g zimnego masła
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
1,5 kg jabłek
4 łyżki posiekanego tymianku świeżego lub 3 łyżeczki tymianku suszonego
3 łyżki soku z cytryny
500 ml śmietanki 36%
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu

Przepis podstawowy

1

W ramieniu robota montujemy mieszadło K. W misie umieszczamy mąki, pokrojone w kostkę zimne masło,cukier puder,sól i żółtka. Zagniatamy ciasto ustawiając prędkość 1 przez 30 sekund, następnie prędkość 2 przez około 2 minuty do połączenia się składników.

2

Ciasto wyjmujemy, formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy folią . Wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.

3

Ciasto wyjmujemy z zamrażarki.Na ramieniu robota montujemy malakser z tarczą o grubych oczkach. Ciasto dzielimy na kawałki i ścieramy ustawiając na prędkość 2.Starte ciasto przekładamy do miski.

4

Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniada nasienne. W malakserze, który pozostał po ścieraniu ciasta , ścieramy jabłka ustawiając prędkość na pozycję 2.Malakser zmieniamy na wyciskarkę do cytrusów. Cytrynę przekroić na pół .Ustawiamy prędkość robota na 3 i wyciskamy sok z cytryny.Mieszamy starte jabłka z sokiem z cytryny i tymiankiem.

5

Formę nasmarować masłem, wsypać połowę startego ciasta. Lekko docisnąć do dna i rantów.Nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka, posypać resztą ciasta, można trochę ciasta uformować w kulę i odrywać na wierzch jak kruszonkę.Pieczemy 50-60 minut w 180 st. C.

6

W ramieniu robota montujemy trzepaczkę, do misy wlewamy schłodzoną śmietankę. Ustawiamy prędkość na 1 na około 30 sekund.Potem zwiększamy prędkość na 5 i ubijamy śmietanę na sztywno około 3-4 minuty. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cynamon.

7

Szarlotkę dekorujemy bitą śmietaną.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.