Deser
Bezglutenowa szarlotka tymiankowa z cynamonową bitą śmietaną
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- malakser
- wyciskarka do cytrusów
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramieniu robota montujemy mieszadło K. W misie umieszczamy mąki, pokrojone w kostkę zimne masło,cukier puder,sól i żółtka. Zagniatamy ciasto ustawiając prędkość 1 przez 30 sekund, następnie prędkość 2 przez około 2 minuty do połączenia się składników.
2
Ciasto wyjmujemy, formujemy kulę, spłaszczamy, owijamy folią . Wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.
3
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki.Na ramieniu robota montujemy malakser z tarczą o grubych oczkach. Ciasto dzielimy na kawałki i ścieramy ustawiając na prędkość 2.Starte ciasto przekładamy do miski.
4
Jabłka myjemy, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniada nasienne. W malakserze, który pozostał po ścieraniu ciasta , ścieramy jabłka ustawiając prędkość na pozycję 2.Malakser zmieniamy na wyciskarkę do cytrusów. Cytrynę przekroić na pół .Ustawiamy prędkość robota na 3 i wyciskamy sok z cytryny.Mieszamy starte jabłka z sokiem z cytryny i tymiankiem.
5
Formę nasmarować masłem, wsypać połowę startego ciasta. Lekko docisnąć do dna i rantów.Nakłuć widelcem. Wyłożyć jabłka, posypać resztą ciasta, można trochę ciasta uformować w kulę i odrywać na wierzch jak kruszonkę.Pieczemy 50-60 minut w 180 st. C.
6
W ramieniu robota montujemy trzepaczkę, do misy wlewamy schłodzoną śmietankę. Ustawiamy prędkość na 1 na około 30 sekund.Potem zwiększamy prędkość na 5 i ubijamy śmietanę na sztywno około 3-4 minuty. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i cynamon.
7
Szarlotkę dekorujemy bitą śmietaną.