Deser
Jagodzianki w płatkach
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- szatkownica
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Drożdże w temperaturze pokojowej pokruszyć do większego Kubka. Mleko delikatnie podgrzać, A następnie dodać do drożdży. Kolejno dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do misy robota Kenwood. Dodać kolejno: ciepłe mleko, masło w temperaturze pokojowej oraz jajka z cukrem. Na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać za pomocą robota Kenwood 15 min. Odstawić ciasto przykryte ściereczką na około 1,5 h do wyrośnięcia. W międzyczasie umyć jagody, wysuszyć, dodać cukier puder, wymieszać. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać dłonią aż do powstania kruszonki. Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, zagnieść. Uformować kulę i podzielić równo na 15 części. Każdą część ugnieść na dłoni na cieńszy placek. Na środek wyłożyć łyżkę jagód. Złączyć brzegi i u formować w dłoni. Bułeczki wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę odległości minimum 5 cm od siebie Łączeniem do dołu. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze180° przez około 20 min. Smacznego :)