• Jagodzianki w płatkach

Deser

Jagodzianki w płatkach

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- szatkownica

SKŁADNIKI:

Ciasto :
500 g mąki pszennej do wypieków
20 dag świeżych drożdży
250 ml mleka
5 żółtek
120 g drobnego cukru
90 g masła
1 jajko
Nadzienie:
250 g jagód
3 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła
Dekoracje:
Porzeczki
Płatki białej róży

Przepis podstawowy

1

Drożdże w temperaturze pokojowej pokruszyć do większego Kubka. Mleko delikatnie podgrzać, A następnie dodać do drożdży. Kolejno dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać do misy robota Kenwood. Dodać kolejno: ciepłe mleko, masło w temperaturze pokojowej oraz jajka z cukrem. Na koniec dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać za pomocą robota Kenwood 15 min. Odstawić ciasto przykryte ściereczką na około 1,5 h do wyrośnięcia. W międzyczasie umyć jagody, wysuszyć, dodać cukier puder, wymieszać. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać dłonią aż do powstania kruszonki. Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć je na stolnicę, zagnieść. Uformować kulę i podzielić równo na 15 części. Każdą część ugnieść na dłoni na cieńszy placek. Na środek wyłożyć łyżkę jagód. Złączyć brzegi i u formować w dłoni. Bułeczki wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę odległości minimum 5 cm od siebie Łączeniem do dołu. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze180° przez około 20 min. Smacznego :)

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.