Danie główne
Jesienne Quiche Lorraine z gruszkami, gorgonzolą i orzechami w miodzie
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
- wałkowarka do makaronu
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W misie robota umieść 150 g mąki krupczatki, 100 g mąki pszennej, 200 g masła, jedno jajko i pół łyżeczki soli himalajskiej. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
2
Zamocuj mieszadło „K”. Mieszaj do połączenia składników (prędkość „1”). Jeżeli składniki nie będą się łączyć, to dodaj odrobinę wody.
3
Włóż ciasto do foliowego woreczka i umieść na 20 minut w lodówce.
4
W ramieniu robota zamocuj trzepaczkę. Ubij cztery białka. Ciągle mieszając, dodaj kolejno cztery żółtka, 400 ml śmietany kremówki, półtorej łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu.
5
Naczynie żaroodporne do pieczenia ciasta o średnicy 30 cm wysmaruj masłem i podsyp mąką.
6
W ramieniu robota umieść wałkowarkę do makaronu. Rozwałkuj ciasto (pozycja „0”) i umieść płaty w naczyniu, sklejając je ze sobą. Nakłuj widelcem i wyłóż papierem do pieczenia, który obciąż.
7
Piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Usuń obciążenie oraz papier i podpiecz przez kolejne 15 minut.
8
Na podpieczonej tarcie połóż gruszki, gorgonzolę i zalej masą jajeczną. Na wierzchu połóż orzechy, które uprzednio zamocz w miodzie.
9
Piecz około 30 - 40 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Danie to wspaniale smakuje na ciepło, jak i na zimno.