Deser
Drożdżówka a’la bukiet jesiennych liści
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- blender
- szatkownica
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Należy przygotować zaczyn. W tym celu lekko podgrzewamy mleko, dodajemy rozkruszone drożdże, pół łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2
Masło rozpuszczamy, do ciasta będzie potrzebne płynne i przestygnięte.
3
Montujemy hak do ciasta. Wyrośnięty zaczyn przelewamy do misy miksera dodajemy jajka, cukier, sól oraz w miarę wyrabiania mąkę. Dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.
4
Dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy puree z dyni, do drugiej puree z buraków, do trzeciej puree ze szpinaku. Każdą część osobno chwilę wyrabiamy, dodając ewentualnie mąki, by nie było zbyt rzadkie. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na 30-60minut.
5
Gdy ciasto rośnie przyrządzamy nadzienie(mogą to być przygotowane wcześniej konfitury w słoiczkach).
6
Jeżeli nie posiadamy konfitur, przygotowujemy nadzienie na bieżąco:Owoce obieramy, zakładamy szatkownicę i kroimy. Do rondla wsypujemy jabłka, 2łyżki wody, cukier i cynamon do smaku. Prażymy 5 minut. Podobnie postępujemy z gruszką- poszatkowana gruszka, odrobina wody i cukier do smaku-prażymy chwilkę
7
Pigwę prażymy z odrobiną wody, cukrem do smaku i 3goździkami. Po 20minutach miksujemy blenderem na gładką masę
8
Każde ciasto wałkujemy na grubość ok.1cm. kroimy na paski o szerokości 5cm i kwadraty 10x10cm. Na ciasto nakładamy owoce: na ciasto dyniowe jabłka, na szpinakowe gruszki, na buraczkowe pigwę. Kilka drożdżówek nadziałam też powidłem węgierkowym. Paski zwijamy w małe ruloniki, kwadraty składamy na ukos(takie krzywo sklejone trójkąty). Drożdżówki układamy na przemian kolorami w formie do tarty 28cm.
9
Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
10
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180stopni przez 40minut. W połowie pieczenia można przestawić piekarnik na grzanie tylko dół i przykryć górę papierem, by drożdżówka upiekła się w środku, a jej wierzch pozostał kolorowy.