• Drożdżówka a’la bukiet jesiennych liści

Deser

Drożdżówka a’la bukiet jesiennych liści

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- blender

- szatkownica

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:
600g mąki (może być mniej w zależności od gęstości puree)
150ml mleka
100g masła
50g świeżych drożdży Babuni
Pół szklanki
2jajka
Szczypta soli
3-4 łyżki puree z dyni
3 łyżki puree z buraków ćwikłowych
1 łyżka puree ze szpinaku
Składniki na nadzienie:
-jabłka prażone - 4 jabłka, cukier do smaku, cynamon
-konfitura z pigwy - 6 owoców pigwy, cukier do smaku, kilka goździków, odrobina startego imbiru
-prażone gruszki -2 duże gruszki

Przepis podstawowy

1

Należy przygotować zaczyn. W tym celu lekko podgrzewamy mleko, dodajemy rozkruszone drożdże, pół łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

2

Masło rozpuszczamy, do ciasta będzie potrzebne płynne i przestygnięte.

3

Montujemy hak do ciasta. Wyrośnięty zaczyn przelewamy do misy miksera dodajemy jajka, cukier, sól oraz w miarę wyrabiania mąkę. Dodajemy masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.

4

Dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy puree z dyni, do drugiej puree z buraków, do trzeciej puree ze szpinaku. Każdą część osobno chwilę wyrabiamy, dodając ewentualnie mąki, by nie było zbyt rzadkie. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na 30-60minut.

5

Gdy ciasto rośnie przyrządzamy nadzienie(mogą to być przygotowane wcześniej konfitury w słoiczkach).

6

Jeżeli nie posiadamy konfitur, przygotowujemy nadzienie na bieżąco:Owoce obieramy, zakładamy szatkownicę i kroimy. Do rondla wsypujemy jabłka, 2łyżki wody, cukier i cynamon do smaku. Prażymy 5 minut. Podobnie postępujemy z gruszką- poszatkowana gruszka, odrobina wody i cukier do smaku-prażymy chwilkę

7

Pigwę prażymy z odrobiną wody, cukrem do smaku i 3goździkami. Po 20minutach miksujemy blenderem na gładką masę

8

Każde ciasto wałkujemy na grubość ok.1cm. kroimy na paski o szerokości 5cm i kwadraty 10x10cm. Na ciasto nakładamy owoce: na ciasto dyniowe jabłka, na szpinakowe gruszki, na buraczkowe pigwę. Kilka drożdżówek nadziałam też powidłem węgierkowym. Paski zwijamy w małe ruloniki, kwadraty składamy na ukos(takie krzywo sklejone trójkąty). Drożdżówki układamy na przemian kolorami w formie do tarty 28cm.

9

Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

10

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180stopni przez 40minut. W połowie pieczenia można przestawić piekarnik na grzanie tylko dół i przykryć górę papierem, by drożdżówka upiekła się w środku, a jej wierzch pozostał kolorowy.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.