Deser

Czekoladowe ciasto sufletowe - "chmurka"

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło do przekładania

SKŁADNIKI:

5 jaj rozmiar "L"
2 łyżki kakao
1 łyżka mąki pszennej
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
250 g cukru drobnego
miąższ z 1 laski wanilii

Przepis podstawowy

1.

Czekoladę podziel na mniejsze części, roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do czekolady dodaj miękkie masło. Połącz.
Do czekoladowej masy dodaj ciepłe lecz nie gorace mleko. Wymieszaj całość i odstaw do wystygnięcia.

2.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Białka jaj oddziel od żółtek.
(UWAGA jajka powinny posiadac temperaturę pokojową. )

W misie robota umieść żółtka oraz cukier wraz z miąższem  wanilii. Uruchom robot, ustawiając prędkość pracy w pozycję 4. Miksuj do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Przelej do osobnej miseczki.

3.

W umytej i osuszonej misie robota umieść białka jaj. Dodaj szczyptę soli następnie uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 5. Ubijaj pianę do uzyskania sztywnej struktury.

4.

W osobnym naczyniu połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki, dokładnie mieszając.

5.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło do przekładania.
Wystudzoną czekoladę przelej do misy robota. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1, do czekolady dodawaj naprzemian porcję piany z białek oraz suchych składników.
Mieszaj krótko, do uzyskania jednolitej masy.

6.

Dno formy do pieczenia przesmaruj masłem i oprusz mąką.

7.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.

8.

Wstaw blaszkę z ciastem na środkowy poziom piekarnika i piecz z funkcją góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 15 minut.
Nastepnie uchyl drzwiczki piekarnika i piecz kolejne 15 minut.

9.

Ciasto po przestygnięciu oprusz cukrem pudrem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.