Deser
Czekoladowe ciasto sufletowe - "chmurka"
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło do przekładania
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Czekoladę podziel na mniejsze części, roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do czekolady dodaj miękkie masło. Połącz.
Do czekoladowej masy dodaj ciepłe lecz nie gorace mleko. Wymieszaj całość i odstaw do wystygnięcia.
2.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Białka jaj oddziel od żółtek.
(UWAGA jajka powinny posiadac temperaturę pokojową. )
W misie robota umieść żółtka oraz cukier wraz z miąższem wanilii. Uruchom robot, ustawiając prędkość pracy w pozycję 4. Miksuj do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Przelej do osobnej miseczki.
3.
W umytej i osuszonej misie robota umieść białka jaj. Dodaj szczyptę soli następnie uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 5. Ubijaj pianę do uzyskania sztywnej struktury.
4.
W osobnym naczyniu połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki, dokładnie mieszając.
5.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło do przekładania.
Wystudzoną czekoladę przelej do misy robota. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 1, do czekolady dodawaj naprzemian porcję piany z białek oraz suchych składników.
Mieszaj krótko, do uzyskania jednolitej masy.
6.
Dno formy do pieczenia przesmaruj masłem i oprusz mąką.
7.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
8.
Wstaw blaszkę z ciastem na środkowy poziom piekarnika i piecz z funkcją góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 15 minut.
Nastepnie uchyl drzwiczki piekarnika i piecz kolejne 15 minut.
9.
Ciasto po przestygnięciu oprusz cukrem pudrem.