Deser

Placek drożdżowo - twarogowy ze śliwkami

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

ciasto drożdżowe:
500g mąki typ 450
200g twarogu
60g drożdży
250ml mleka
200 g masła
3 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 g cukru
szczypta soli
500 g śliwek
kruszonka:
100g masła
100g cukru
200g mąki

Przepis podstawowy

1.

W misie robota umieść roztarte z cukrem drożdże. Dodaj ciepłe ale nie gorące mleko, oraz 3 łyżki mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką.
Pozostaw zaczyn na około 15 minut.

2.

W ramieniu zamontuj hak do ciasta. Do zaczynu drożdżowego, dodaj żółtka. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję "3" mieszaj 1 minutę.
Dodaj pozostałe składniki ciasta. Idealne ciasto drożdżowe uzyskasz po około 5 minutach mieszania, z prędkością 1.

3.

Do wyrobionego ciasta dodaj pokruszony twaróg. Mieszaj jeszcze 2 minuty, następnie przełóż do miski nasmarowanej oliwą. Miskę przykryj folią spożywczą i odłóż ciasto w ciepłe miejsce na około 1h30 min.


4.

W czasie gdy ciasto rośnie, przygotuj kruszonkę. Do malaksera wyposażonego w noże do siekania, włóż pokrojone w małe kawałki masło, mąkę oraz cukier. Malakser umieść na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 3, kruszonka będzie gotowa po 30 sekundach.

5.

Kurszone ciasto przelóż do woreczka i umieść w lodówce na 40 minut.

6.

Piekarnik nagrzej do 180 st.C., Wyrośnięte ciasto przełoż do blaszki wysmarowanej masłem i opruszonej mąką, na wierzch połóż owoce delikatnie wciśnij je w ciasto, owoce posyp kruszonką. Piecz ciasto przez 45 minut.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.