Deser
Placek drożdżowo - twarogowy ze śliwkami
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W misie robota umieść roztarte z cukrem drożdże. Dodaj ciepłe ale nie gorące mleko, oraz 3 łyżki mąki. Wymieszaj drewnianą łyżką.
Pozostaw zaczyn na około 15 minut.
2.
W ramieniu zamontuj hak do ciasta. Do zaczynu drożdżowego, dodaj żółtka. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję "3" mieszaj 1 minutę.
Dodaj pozostałe składniki ciasta. Idealne ciasto drożdżowe uzyskasz po około 5 minutach mieszania, z prędkością 1.
3.
Do wyrobionego ciasta dodaj pokruszony twaróg. Mieszaj jeszcze 2 minuty, następnie przełóż do miski nasmarowanej oliwą. Miskę przykryj folią spożywczą i odłóż ciasto w ciepłe miejsce na około 1h30 min.
4.
W czasie gdy ciasto rośnie, przygotuj kruszonkę. Do malaksera wyposażonego w noże do siekania, włóż pokrojone w małe kawałki masło, mąkę oraz cukier. Malakser umieść na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 3, kruszonka będzie gotowa po 30 sekundach.
5.
Kurszone ciasto przelóż do woreczka i umieść w lodówce na 40 minut.
6.
Piekarnik nagrzej do 180 st.C., Wyrośnięte ciasto przełoż do blaszki wysmarowanej masłem i opruszonej mąką, na wierzch połóż owoce delikatnie wciśnij je w ciasto, owoce posyp kruszonką. Piecz ciasto przez 45 minut.