Przystawka

Quiche z fetą i figą

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

SKŁADNIKI:

250 g mąki pszennej (405)
150 g zimnego masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 ml kwaśnej śmietany
200 g sera typu feta
10 -12 fig
1 duża cebula czosnkowa
100 ml śmietany 36%
2 jaja
szczypta soli

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj mieszado "K"

2.

Skadniki ciasta, przesyp do misy robota. Opuść jego ramię a nastenie ustaw prędkość pracy w pozycję "2". Zagniataj ciasto przez 2 minuty.
Następnie umieść je w worku foliowym i wstaw do lodówki na 45 minut.

3.

Ciasto rozwałkuj i przenieś na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką formę do tarty. Podpiecz 15 minut w piekrniku nagrzanym do 190 st.C.

4.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę, w misie robota umieść jaja oraz smietankę. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję "3", mieszaj 1 minutę

6.

Masę jajeczną przelej na ciasto, na masę wyłóż ser, suszone pomidory, figi oraz grubo pociętą cebulę.

7.

Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. i piecz 30-40 minut

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.