Deser

Tarta rumowa z figami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

SKŁADNIKI:

ciasto:
250 g mąki pszennej (405)
50 g mąki kukurydzianej
200 g zimnego masła
szczypta soli
3 łyżki cukru brązowego
100 ml rumu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 fig
beza:
białka 3 jaj
100 g cukru
masa:
3 żółtka
100 ml śmietanki 36%
100 g cukru

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj mieszado "K"

2.

Składniki ciasta, przesyp do misy robota. Opuść jego ramię a następnie ustaw prędkość pracy w pozycję "2". Zagniataj ciasto przez 2 minuty.
Następnie umieść je w worku foliowym lub zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.

3.

Do pojemnika młynka uniwersalnego wlej żółtka cukier oraz śmeitankę. Młynek umieść na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając predkość pracy w pozycję 3. Mieszaj 30 sekund.

4.

Ciasto rozwałkuj i przenieś na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką formę do tarty.

5.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę, w misie robota umieść białka. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję "5", do białek dodawaj stopniowo cukier, po 1 łyżce z chwilą przerwy między kolejnymi porcjami. Mieszaj białka do uzyskania sztywnej piany.

6.

Masę z żółtek przelej na ciasto, na mase wyłóż podzielone na części figi, całość zalej bezą.

7.

Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. i piecz 30-40 minut

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.