Deser
Tarta rumowa z figami
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
- 8
Przystawki, których będziesz potrzebować:
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W ramieniu robota zamontuj mieszado "K"
2.
Składniki ciasta, przesyp do misy robota. Opuść jego ramię a następnie ustaw prędkość pracy w pozycję "2". Zagniataj ciasto przez 2 minuty.
Następnie umieść je w worku foliowym lub zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.
3.
Do pojemnika młynka uniwersalnego wlej żółtka cukier oraz śmeitankę. Młynek umieść na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając predkość pracy w pozycję 3. Mieszaj 30 sekund.
4.
Ciasto rozwałkuj i przenieś na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką formę do tarty.
5.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę, w misie robota umieść białka. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję "5", do białek dodawaj stopniowo cukier, po 1 łyżce z chwilą przerwy między kolejnymi porcjami. Mieszaj białka do uzyskania sztywnej piany.
6.
Masę z żółtek przelej na ciasto, na mase wyłóż podzielone na części figi, całość zalej bezą.
7.
Ciasto umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. i piecz 30-40 minut