Deser
Wiedeński tort Sachera
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Czekoladę połam mniejsze kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Masło roztop i przestudź.
2.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Żółtka jaj umieść w misie robota, dodaj roztopione masło i czekoladę, uruchom robot, ustawiając prędkość pracy w pozycję "3" i mieszaj 45 sekund. Przelej do osobnego naczynia.
3.
Opłusz i dokładnie osusz misę oraz trzepaczkę. W misie robota umieść białka. Te ubij na sztywną pianę dodając cukier, stopniowo łyżka po łyżce. Ubijaj do sztywności piany. Dodaj 1/3 piany do masy czekoladowej, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Doodaj porcję mąki i kolejny raz delikatnie wymieszaj, aż do połączenia składników. Dodaj pozostałą pianę i delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
4.
Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz w temperaturze 180 st. C. przez około 45 minut. Nastepnie ciasto wyjmij i wystudź.
Po wystudzeniu, ciasto przekrój za pomocą noża lub nici. Przełóż górną część na talerz, spodnią część przesmaruj marmoladą a nastepnie połącz dwa kręgi ze sobą.
5.
Przygotuj polewę:
Czekoladę połam, żelatynę namocz w 3 łyżach wody.
Śmietankę zagotuj w rondelku. Zdejmij z płomienia, umieść w niej czekoladę oraz żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
Polej ciasto zaczynając od środka.
Schładzaj 2-3h