Deser

Wiedeński tort Sachera

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

200 g gorzkiej czekolady
125 g masła
8 żółtek
10 białek
szczypta soli
150 g cukru pudru
120 g mąki
8 łyżek marmolady morelowej
polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
150 g śmietany kremówki 30%
1 płaska łyżeczka żelatyny

Przepis podstawowy

1.

Czekoladę połam mniejsze kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Masło roztop i przestudź.

2.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Żółtka jaj umieść w misie robota, dodaj roztopione masło i czekoladę, uruchom robot, ustawiając prędkość pracy w pozycję "3" i mieszaj 45 sekund. Przelej do osobnego naczynia.

3.

Opłusz i dokładnie osusz misę oraz trzepaczkę. W misie robota umieść białka. Te ubij na sztywną pianę dodając cukier, stopniowo łyżka po łyżce. Ubijaj do sztywności piany. Dodaj 1/3 piany do masy czekoladowej, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Doodaj porcję mąki i kolejny raz delikatnie wymieszaj, aż do połączenia składników. Dodaj pozostałą pianę i delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

4.

Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz w temperaturze 180 st. C. przez około 45 minut. Nastepnie ciasto wyjmij i wystudź.

Po wystudzeniu, ciasto przekrój za pomocą noża lub nici. Przełóż górną część na talerz, spodnią część przesmaruj marmoladą a nastepnie połącz dwa kręgi ze sobą.

5.

Przygotuj polewę:

Czekoladę połam, żelatynę namocz w 3 łyżach wody.

Śmietankę zagotuj w rondelku. Zdejmij z płomienia, umieść w niej czekoladę oraz żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
Polej ciasto zaczynając od środka.
Schładzaj 2-3h

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.