Deser

Drożdżówki ze śliwką

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- malakser

SKŁADNIKI:

ciasto drożdżowe:
14 g suszonych drożdży
250 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej typ 405
8 żółtek
100 g cukru pudru
100 g miękkiego masła
400 g śliwek
kruszonka:
100g masła
100g cukru
200g mąki

Przepis podstawowy

1.

W misie robota umieść ciepłe mleko, drożdże oraz po 2 łyżki mąki i cukru pudru. Pomieszaj i odstaw na 5 minut.

2.

Do misy robota wsyp mąkę pozostały cukier puder oraz żółtka jaj.

3.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Opuść ramię, uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 1. Mieszaj ciasto przez 10 minut. Po wskazanym czasie dodaj bardzo miękkie masło, mieszaj kolejne 5 minut.

4.

Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcią na około 2 h.

5.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,8 cm. Z pomocą obręczy lub szklanki wycinaj placuszki. Na każdym umieść połówkę śliwki. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

6.

Do malaksera wyposażonego w noże do siekania, włóż pokrojone w małe kawałki masło, mąkę oraz cukier. Malakser umieść na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 3, kruszonka będzie gotowa po 30 sekundach.

7.

Drożdżówki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obsyp obficie kruszonką i umieść w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. na 15-20 minut.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.