Deser
Drożdżówki ze śliwką
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W misie robota umieść ciepłe mleko, drożdże oraz po 2 łyżki mąki i cukru pudru. Pomieszaj i odstaw na 5 minut.
2.
Do misy robota wsyp mąkę pozostały cukier puder oraz żółtka jaj.
3.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Opuść ramię, uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pozycję 1. Mieszaj ciasto przez 10 minut. Po wskazanym czasie dodaj bardzo miękkie masło, mieszaj kolejne 5 minut.
4.
Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcią na około 2 h.
5.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,8 cm. Z pomocą obręczy lub szklanki wycinaj placuszki. Na każdym umieść połówkę śliwki. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
6.
Do malaksera wyposażonego w noże do siekania, włóż pokrojone w małe kawałki masło, mąkę oraz cukier. Malakser umieść na ramieniu robota. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 3, kruszonka będzie gotowa po 30 sekundach.
7.
Drożdżówki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obsyp obficie kruszonką i umieść w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. na 15-20 minut.