Danie główne
Börek z wołowiną i szpinakiem
- Z mięsem
- Średni
- Do 60 min
- $$$
- Niegotujący
- 8
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- maszynka do mielenia mięsa
- wałkowarka do makaronu
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Przygotuj tradycyjne ciasto: Yufka.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Mąkę umieść w misie robota, dodaj sól. Ciepłą wodę połącz z octem i olejem, dodaj do mąki i zagniataj przez 10 minut.
2.
Ciasto podziel na 3 części i oprósz dokładnie mąką. Ciasto przykryj folią i odstaw na 30 minut.
3.
Po wskazanym czasie, każdą kulkę zagnieć 30 razy, posmaruj olejem, przykryj folią i odstaw, aby odpoczęło.
4.
W ramieniu robota zamontuj wałkowarkę do ciasta.
5.
Kulki podziel na 4 części i rozwałkuj rozpoczynając od największego kończąc na najmniejszym ustawieniu wałkowarki.
6.
Tak przygotowane płaty ułóż na podsypanej mąką stolnicy.
7.
W ramieniu robota zamontuj maszynkę do mięsa z sitem o dużych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 3. Wołowinę podziel na części poczym zmiel wraz z cebulą i czosnkiem.
8.
Zmielone mięso połącz z jajami.
9.
Płaty ciasta smaruj farszem mięsnym, na nim ułóż szpinak, posyp obficie pieprzem i kuminem. Zwiń w roladkę, tę zaś zapleć w ślimaka.
10.
Uformowane ciasto piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.