Danie główne

Börek z wołowiną i szpinakiem

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

Yufka:
150 g mąki,
150 ml wody,
1/2 łyżki oleju,
1/2 łyżki octu winnego,
szczypta soli.
Farsz:
200 g polędwicy wołowej
250 g szpinaku w liściach
3 zabki czosnku
3 jaja
2 główki cebuli

Przepis podstawowy

1.

Przygotuj tradycyjne ciasto: Yufka.
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. Mąkę umieść w misie robota, dodaj sól. Ciepłą wodę połącz z octem i olejem, dodaj do mąki i zagniataj przez 10 minut.

2.

Ciasto podziel na 3 części i oprósz dokładnie mąką. Ciasto przykryj folią i odstaw na 30 minut.

3.

Po wskazanym czasie, każdą kulkę zagnieć 30 razy, posmaruj olejem, przykryj folią i odstaw, aby odpoczęło.

4.

W ramieniu robota zamontuj wałkowarkę do ciasta.

5.

Kulki podziel na 4 części i rozwałkuj rozpoczynając od największego kończąc na najmniejszym ustawieniu wałkowarki.

6.

Tak przygotowane płaty ułóż na podsypanej mąką stolnicy.

7.

W ramieniu robota zamontuj maszynkę do mięsa z sitem o dużych oczkach. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 3. Wołowinę podziel na części poczym zmiel wraz z cebulą i czosnkiem.

8.

Zmielone mięso połącz z jajami.

9.

Płaty ciasta smaruj farszem mięsnym, na nim ułóż szpinak, posyp obficie pieprzem i kuminem. Zwiń w roladkę, tę zaś zapleć w ślimaka.

10.

Uformowane ciasto piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.