• Galette z jabłkami i cynamonem

Deser

Galette z jabłkami i cynamonem

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 6

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

SKŁADNIKI:

Mąka pszenna 200g
Cukier 3 łyżki
Masło 170g
Woda 4 łyżki
Jabłka małe kwasne 3szt
Sól
Cynamon

Przepis podstawowy

1

Wsyp cała mąkę do małaksera, dodaj cukier i małą szczyptę soli.

2

Wyjmij masło z lodówki, pokrój w kostkę i dodaj do mąki z cukrem.

3

Malakser umieśc na rameniu robota. Włącz robot ustawiając prędkość 3 i posiekaj wszystko przez kilka sekund.

4

Teraz dodaj zimną wodę i jeszcze raz włącz robota. Ciasto powinno zebrać się w jedną dęstą masę.

5

Zbierz ciasto rękami w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min.

6

Umyj jabłka i pokrój na cząstki, wybierając gniazda nasienne. Wsyp jabłka do misy, dodaj cukier i cynamon i wszystko wymieszaj.

7

Po 30 min wyjmij ciasto z lodówki, połóż na papierze do pieczenia. Rozwałkuj ciasto w kształcie koła. Razem z papierem przenies ciasto na blachę do pieczenia.

8

Na srodku wyłóż jabłka, brzegi ciasta zawiń do srodka.

9

Rozłóż małe kawałki masła na jabłkach.

10

Ciasto umiesć w piekarniku rozgrzanym do 180C i piecz 40-50 minut.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.