Deser
Galette z jabłkami i cynamonem
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
- 6
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Wsyp cała mąkę do małaksera, dodaj cukier i małą szczyptę soli.
2
Wyjmij masło z lodówki, pokrój w kostkę i dodaj do mąki z cukrem.
3
Malakser umieśc na rameniu robota. Włącz robot ustawiając prędkość 3 i posiekaj wszystko przez kilka sekund.
4
Teraz dodaj zimną wodę i jeszcze raz włącz robota. Ciasto powinno zebrać się w jedną dęstą masę.
5
Zbierz ciasto rękami w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min.
6
Umyj jabłka i pokrój na cząstki, wybierając gniazda nasienne. Wsyp jabłka do misy, dodaj cukier i cynamon i wszystko wymieszaj.
7
Po 30 min wyjmij ciasto z lodówki, połóż na papierze do pieczenia. Rozwałkuj ciasto w kształcie koła. Razem z papierem przenies ciasto na blachę do pieczenia.
8
Na srodku wyłóż jabłka, brzegi ciasta zawiń do srodka.
9
Rozłóż małe kawałki masła na jabłkach.
10
Ciasto umiesć w piekarniku rozgrzanym do 180C i piecz 40-50 minut.