Deser
Cruffiny - babeczki drożdżowe
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
- 1
Przystawki, których będziesz potrzebować:
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Drożdże pokruszyć lub wsypać do wyższego kubka, zalać ciepłym, niegorącym mlekiem lub wodą, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut.
2
Do miski z przesianą przez sitko mąką dodać jajko, podrośnięty lekko zaczyn z mleka i drożdży, cukier, stopione masło i sól. Przy pomocy miksera wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być dość miękkie. Pozostawić pod przykryciem ze ściereczki lub folii spożywczej na funkcji wyrastanie na ok. godzinę. Podwoi objętość.
3
Wyjąć ciasto z miski na podsypany obficie mąką blat.
4
Podzielić na 3 a następnie na 6 równych części. Jedną pozostawić na blacie, pozostałe przykryć folią plastikową lub ściereczką by nie obsychały.
5
Podzielić na 3 a następnie na 6 równych części. Jedną pozostawić na blacie, pozostałe przykryć folią plastikową lub ściereczką by nie obsychały.
6
Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Wałkować rulon rękami po blacie rozciągając go na dłuższy wałeczek. Ostrym nożem rozciąć wałek na dwie długie części. Rozciętą częścią na zewnątrz zwinąć go w ślimak i umieścić w nasmarowanych masłem lub olejem foremkach. W każdy można wetknąć kilka rodzynek. Podobnie postąpić z pozostałymi kawałkami ciasta.
7
Przykryć ściereczką lub folią i pozostawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
8
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
9
Formy wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 -25 minut do zrumienienia ciastek. Wyjąć i studzić w formie.
10
Po lekkim wystygnięciu, przy pomocy dekoratora z końcówką do szprycowania napełnić dżemem bułeczki. Całość posypać cukrem – pudrem.