• Chlebek czosnkowy

Przystawka

Chlebek czosnkowy

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Masło 60g
Cebula 1 sztuka
Czosnek 3 ząbki
Natka pietruszki pół pęczka
Bazylia szczypta
Mąka 600g
Woda 300g
Olej roślinny 50g
Drożdże 40g
Sól trzy łyżeczki
Cukier pół łyżeczki

Przepis podstawowy

1

Masło utrzeć trzepaczką z posiekaną cebulą, czosnkiem, bazylią i łyżeczką soli, odstawić do miseczki. Mąkę, wodę, olej, drożdże, dwie łyżeczki soli cukier i drożdże wyrobić prze 4 minuty na obrotach 2-3 hakiem do ciasta. Wyrobione ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na wymiar około 40– na 50 cm, posmarować utartym masłem, następnie pociąć na paski około 5 cm szerokości, złożyć w harmonijkę i przełożyć do tortownicy. Piec 25-30 minut w 200 stopniach

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.