• Fit-tarta ze śliwkami

Deser

Fit-tarta ze śliwkami

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- blender

SKŁADNIKI:

200 g mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
100 g zimnego masła
2 jajka
3 łyżki wody
250-300 g śliwek węgierek
duży kubek jogurtu greckiego
aromat migdałowy
ksylitol lub stevia

Przepis podstawowy

1

zimne masło rozetrzeć mieszadłem K z mąką do konsystencji bułki tartej

2

ciągle mieszając dodać jajko, a później stopniowo dodawać wody aż do uzyskania gładkiej masy

3

ciasto owinąć w folię spożywczą i wsadzić na pół godziny do lodówki

4

schodzone ciasto rozwałkować, ułożyć na formie do tarty, nakłuć widelcem, obciążyć suchą fasolą i wsadzić na 15 minut do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika

5

w czasie pieczenia spodu, wydrylować śliwki i pokroić na połówki oraz przygotować masę jogurtową

6

do blendera wlać jogurt grecki, jajko, aromat i ksylitol lub stevię do smaku i zmiksować na wysokich obrotach

7

na upieczony spód wylać masę jogurtową i ułożyć połówki śliwek

8

piec w 190 stopniach około 20 minut do ścięcia masy

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.