• Krem z dyni

Zupa

Krem z dyni

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- malakser

- kostkarka

SKŁADNIKI:

Składniki na 4 porcje:
1 mała dynia Hokkaido (do 1 kg)
2 ziemniaki
2 marchewki
1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego, ewentualnie z kostki rosołowej)
1 mała cebula
sok z połowy cytryny
½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (lub świeżego, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier
trochę słodkiej śmietany 30- 36% (dodaję ok. 100ml)

Przepis podstawowy

1

Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką.

2

Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.

3

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

4

Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Następnie zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem (zostawiając małą szczelinę), aż do miękkości warzyw.

5

Zupę zmiksować np. blenderem na krem

6

Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.

7

Dodać śmietanę. (Można ją dodać podczas miksowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach).

8

Smacznego

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.